Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Zahraničie

Zakladatelia kanálu Nexta Live sa ocitli na zozname teroristov

Na snímke žena zakrytá starou bieloruskou vlajkou počas opozičného zhromaždenia dôchodcov na protest proti výsledkom augustových prezidentských volieb v Minsku 16. novembra 2020. Foto: TASR/AP

Bieloruské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok predvolalo poľského veľvyslanca v Bielorusku so žiadosťou o vydanie týchto dvoch aktivistov.

Minsk 19. novembra (TASR) - Dvoch zakladateľov komunikačného kanálu Nexta Live na sociálnej sieti Telegram, na ktorom sa mobilizujú účastníci opozičných protestov, zaradili bieloruské orgány na zoznam teroristických organizácií. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Sciapan Pucila a Raman Pratasevič, ktorí Nextu založili, žijú momentálne vo Varšave. Obaja sa v stredu objavili na zozname Výboru štátnej bezpečnosti (KGB) obsahujúcom "osoby zapojené do teroristických aktivít". Podľa dokumentu, ktorý je k dispozícii on-line, boli obaja na zoznam zaradení na základe skorších obvinení z organizovania hromadných nepokojov, čo je trestný čin, za ktorý hrozí až 15 rokov väzenia.

Títo dvaja blogeri sú v súčasnosti jedinými bieloruskými občanmi na zozname KGB, ktorý obsahuje mená približne 700 osôb a nachádzajú sa na ňom prevažne štátni príslušníci krajín Blízkeho východu.

"V Bielorusku sa terorizmus trestá doživotným väzením alebo smrťou," uviedol vo štvrtok kanál Nexta na svojom twitterovom účte. Pucila a Pratasevič boli tiež pridaní na zoznamy medzinárodne hľadaných osôb v Bielorusku a v Rusku, ktoré podporuje Lukašenkov režim.

Bieloruské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok predvolalo poľského veľvyslanca v Bielorusku so žiadosťou o vydanie týchto dvoch aktivistov.

Kanál Nexta Live je momentálne zrejme najznámejším zdrojom informácií o aktivitách bieloruskej opozície a má takmer 1,8 milióna členov. Obrovskú popularitu získal počas protestov proti výsledkom augustových prezidentských volieb a prívržencom opozície často slúži aj na ich vzájomnú koordináciu. Bieloruský súd v októbri označil kanál Nexta Live za "extrémistický" a nariadil jeho zablokovanie.

Mohutné protesty v Bielorusku vypukli po vyhlásení výsledkov prezidentských volieb, ktoré sa konali 9. augusta a podľa ústrednej volebnej komisie v nich zvíťazil Lukašenko. Opozícia ich výsledky však neuznáva a tvrdí, že víťazom je jej kandidátka Sviatlana Cichanovská.