Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ozbrojený útok v Stredoafrickej republike si vyžiadal jednu obeť

Ilustračné foto. Foto: TASR

V tejto oblasti pôsobí ozbrojená skupina Siriri, ktorú tento rok vytvorili pastieri dobytka vedení mužom menom Ardo Abba.

Bangui 17. novembra (TASR) - Útok neznámych ozbrojencov na základňu jednotiek OSN v Stredoafrickej republike (SAR) si vyžiadal život jedného vojaka mierových zborov. S odvolaním sa na vyhlásenie misie OSN v SAR (MINUSCA) o tom v sobotu informovala agentúra AFP.

Podľa vyhlásenia MINUSCA vojak podľahol zraneniam, ktoré utrpel v piatok večer pri útoku militantov na základňu MINUSCA v lokalite Gbambia na západe krajiny.

Útok sa začal v piatok okolo 20.00 h SEČ a trval asi 45 minút. Civilné obyvateľstvo pred bojmi ušlo do blízkeho bušu, dodala misia OSN.

V tejto oblasti pôsobí ozbrojená skupina Siriri, ktorú tento rok vytvorili pastieri dobytka vedení mužom menom Ardo Abba. OSN uviedla, že táto skupina zaútočila na Gbambiu aj v polovici júna. Podľa vyhlásenia OSN sa situácia v SAR v posledných mesiacoch výrazne zhoršila.

Vo štvrtok, krátko pred tým, ako sa v New Yorku začala diskusia o pokračovaní mierovej misie OSN pôsobiacej v SAR od roku 2014 - došlo v meste Alindao v strednej časti krajiny k obnoveniu náboženských nepokojov. Vyžiadali si najmenej 37 obetí na životoch. Medzi mŕtvymi sú aj dvaja katolícki kňazi.

Konflikt vyvolali kresťanské milície, ktoré zabili niekoľko osôb moslimského vierovyznania. Moslimovia reagovali protiútokom, ktorého terčom bol tábor vnútorne presídlených osôb. Zahynulo pritom 37 ľudí vrátane dvoch kňazov. "Časť tábora i miestny katolícky kostol boli vypálené," dodal zdroj OSN. Okrem toho tisíce obyvateľov tábora presídlencov boli podľa OSN "opäť nútené vydať sa na útek".

"Tento bludný kruh útokov proti civilistom je neprijateľný. Civilisti chcú bezpečie, mier a budúcnosť," uviedla koordinátorka pre humanitárne operácie OSN v SAR Najat Rochdiová.