Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Základňu koaličných síl v Anbáre zasiahli rakety

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Americké a koaličné jednotky v Sýrii a Iraku, ktoré tam bojujú proti džihádistom z Islamského štátu, boli od polovice októbra vystavené už desiatkam útokov.

Bagdad 20. januára (TASR) – Na základňu koaličných síl vedených Spojenými štátmi na západe Iraku bolo v sobotu vypálených 15 rakiet. Pre agentúru AFP to uviedli nemenované zdroje z prostredia amerických ozbrojených síl a irackej polície, informuje TASR.

"Letecká základňa Ajn al-Asad v provincii Anbár sa stala terčom 15 rakiet," povedal nemenovaný predstaviteľ irackej polície s tým, že rakety boli vypálené z územia tejto provincie. Dodal, že 13 rakiet zlikvidovala protivzdušná obrana, no dve základňu zasiahli.

Informáciu potvrdil aj nemenovaný zdroj z prostredia amerických ozbrojených síl, ktorý dodal, že momentálne prebieha zisťovanie rozsahu škôd. Vážne zranenia podľa prvotných správ utrpel jeden príslušník irackých ozbrojených síl.

K útok došlo v čase prudko narastajúceho napätia v tejto oblasti. AFP pripomína, že pri sobotnom raketovom útoku v sýrskej metropole Damask zahynulo päť príslušníkov iránskych revolučných gárd. Teherán z útoku obvinil Izrael a pohrozil mu odvetou. Izrael sa k správam o útoku odmietol vyjadriť.

Útok sa zároveň odohral iba niekoľko dní po tom, ako iránske revolučné gardy vyhlásili, že zaútočili na "hlavné sídlo izraelskej rozviedky" v metropole irackého Kurdistanu Arbíl. Iracké úrady tvrdia, že pri útoku zahynuli štyria civilisti a šesť ďalších utrpelo zranenia.

Americké a koaličné jednotky v Sýrii a Iraku, ktoré tam bojujú proti džihádistom z Islamského štátu, boli od polovice októbra vystavené už desiatkam útokov. K zodpovednosti za väčšinu útokov sa prihlásilo zoskupenie ozbrojených skupín napojených na Irán zasadzujúce sa proti podpore, ktorú Spojené štáty poskytujú Izraelu vo vojne v Pásme Gazy. Washington pri viacerých príležitostiach na takéto útoky odpovedal protiúdermi.

V Iraku sa nachádza približne 2500 amerických vojakov, v Sýrii približne 900.