Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Na ostrove Man diskutujú o legalizácii asistovanej smrti

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Rozprava v dolnej komore manského parlamentu, ktorý sa nazýva Tynwald, sa koná na pozadí obnovenej diskusie o asistovanom ukončení života v Spojenom kráľovstve, kde je táto prax nezákonná.

Londýn 15. mája (TASR) - Zákonodarcovia na ostrove Man v utorok rokovali o tom, či umožnia nevyliečiteľne chorým ľuďom ukončiť svoj život. Ostrov Man by sa tak stal prvým miestom na Britských ostrovoch, kde by sa zlegalizovalo asistované umieranie. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Rozprava v dolnej komore manského parlamentu, ktorý sa nazýva Tynwald, sa koná na pozadí obnovenej diskusie o asistovanom ukončení života v Spojenom kráľovstve, kde je táto prax nezákonná.

Samosprávny ostrov Man nie je súčasťou Spojeného kráľovstva a stanovuje si vlastné zákony. Britská korunná dependencia s 84.500 obyvateľmi leží v Írskom mori medzi severozápadným Anglickom a Severným Írskom.

V prípade schválenia navrhovaného zákona by nevyliečiteľne chorí dospelí ľudia mali právo ukončiť svoj život, ak im zostáva menej ako rok života a sformulujú "jasný a pevný úmysel" pristúpiť k tomuto rozhodnutiu.

Manskí zákonodarcovia diskutovali o metódach eutanázie a dodržiavaní súvisiacich postupov. V utorok prijali niekoľko novelizácií, ale schválenie samotného návrhu zákona nedokončili. V rokovaniach budú pokračovať v júni.

Pri predchádzajúcom hlasovaní v októbri získal návrh zákona drvivú podporu poslancov. Aby sa na budúci rok mohol stať zákonom, musí ho schváliť horná komora parlamentu.

Nedávne prieskumy naznačujú, že verejná mienka v Spojenom kráľovstve je za zmenu predmetného zákona, pričom lídri oboch hlavných politických strán uviedli, že by boli otvorení hlasovaniu o tejto otázke. V roku 2015 bol návrh na legalizáciu asistovanej smrti v Anglicku, Walese a Severnom Írsku v parlamentnom hlasovaní jednoznačne zamietnutý.

V Škótsku, ktoré má ako súčasť Spojeného kráľovstva prenesené právomoci v oblasti zdravotnej starostlivosti, bol v marci v parlamente v Edinburghu predložený návrh zákona o legalizácii tejto praxe, o ktorom sa však ešte musí hlasovať.

Ostrov Jersey, ďalšia britská korunná dependencia pri severnom Francúzsku, bude o legalizácii asistovanej smrti diskutovať ešte v máji.