Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Zákonodarcu potrestali za odkaz na Twitteri, namierený proti pôžičkám

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Aj po vylúčení Nicosa Nikolopulosa má grécka vláda dostatočne veľkú a spoľahlivú parlamentnú väčšinu.

Atény 3. augusta (TASR) - Grécky premiér Antonis Samaras dnes vylúčil zo svojho parlamentného klubu vplyvného člena strany, ktorý zaútočil na vládu na sociálnej sieti Twitter za to, že odsunula bokom plány na nové rokovania o nepopulárnej zahraničnej záchrannej pôžičke.

Nikos Nikolopulos z vládnucej strany Nová demokracia už v júli odstúpil z postu námestníka ministra práce. Dôvodom bolo, že obvinil vládu, že odvážne nepresadzovala zmeny v programe tzv. Trojky - Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu, ktorá poskytuje Grécku záchrannú pôžičku.

"Strategická slepá ulička je jasná. Opätovné rokovania boli iba snom. Zabudli sme naň. Čo môžu ľudia v núdzi očakávať od Trojky? Zľutovanie, alebo trest?" napísal Nikolopulos na Twitteri. V ďalšom poste napísal: "Recesia hodná Guinnessovej knihy rekordov. Naša krajina zažíva viac rokov trvajúcu recesiu, než ktorákoľvek iná krajina na svete. Tento štát to už viac nevydrží."

Aj po vylúčení Nikolopulosa má vláda dostatočne veľkú a spoľahlivú parlamentnú väčšinu.

Samaras prevzal moc v júni a sľúbil, že bude viesť so zahraničnými veriteľmi opätovné rokovania o najnovšom záchrannom balíku pre Grécko, ktoré by mohli vyústiť do novej dohody. Samaras bol však prinútený vzdať sa na čas tejto požiadavky, kým krajina neobnoví svoju stratenú dôveryhodnosť u partnerov v Európe a MMF.

Grécko už piaty rok zápasí s recesiou, ktorá sa podľa kritikov ešte zhoršila úspornými opatreniami. Tie boli podmienkou pre získanie dvoch zahraničných záchranných pôžičiek, ktoré má Grécko zabezpečené od roku 2010.