Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Boris Zala: EP žiada väčšiu rolu EÚ v blízkovýchodnom mierovom procese

Boris Zala, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenský europoslanec uviedol, že v rámci tejto agendy je pre EÚ nevyhnutná spolupráca so Spojenými štátmi.

Štrasburg 8. septembra (TASR) - Európsky parlament (EP) pripravuje uznesenie, ktoré vyzýva na dôraznejšiu angažovanosť Európskej únie v rámci blízkovýchodného mierového procesu. Pred štvrtkovým hlasovaním o tejto rezolúcii to pre TASR uviedol slovenský europoslanec Boris Zala (Smer-SD).

Poslanec, ktorý je o podrobnostiach dokumentu oboznámený ako člen výboru EP pre zahraničnú politiku (AFET), pripomenul, že v súčasnosti sa riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu ocitlo v slepej uličke. Spresnil, že po vzniku novej, veľmi konzervatívnej izraelskej vlády sa nič nedeje, a to aj preto, že kabinet premiéra Benjamina Netanjahua nie je príliš naklonený mierovému procesu.

"To v Európe vyvoláva veľké obavy. Aby sa terorizmus nerozšíril do všetkých palestínskych častí, lebo napríklad na Západnom brehu Jordánu je relatívne umiernená situácia. Európa chce preventívne tento problém riešiť, aby sa terorizmus nešíril aj do týchto oblastí," upozornil Zala.

Spresnil, že EÚ chce hrať dominantnú úlohu pri obnovení blízkovýchodných mierových rokovaní a teraz sa hľadá spôsob, za akých okolnosti by EÚ mohla byť tým správnym hybným momentom, ktorý by výrazne prispel k riešeniu dlhodobého konfliktu.

Slovenský poslanec uviedol, že v rámci tejto agendy je pre EÚ nevyhnutná spolupráca so Spojenými štátmi, avšak Američania akoby od dohôd v rámci procesu z Osla z rokov 1993 a 1995 neboli schopní riadiť izraelsko-palestínsky konflikt smerom k mierovému riešeniu. Práve tu by chcela EÚ výraznejšie pomôcť, o čom svedčí aj rezolúcia pripravená na hlasovanie na pôde EP.

"Úloha EÚ je v tom, aby našla, v čom je nezastupiteľná. Je dôležité ponúknuť Izraelu aj Palestíne užšiu špecifickú spoluprácu, ja by som to nazval partnerstvo, ktoré by znamenalo veľké výhody vo vzťahoch s EÚ, či už sa to bude týkať obchodu, technologického rozvoja alebo bezpečnosti," opísal situáciu Zala. Zdôraznil, že EÚ má čo ponúknuť obom stranám konfliktu, pričom je dôležité, že Európa má väčší kredit u Palestínčanov, ako aj v ostatných arabských krajinách, ako USA. Naopak, menší kredit ako USA má EÚ v Izraeli, netreba však zabúdať, že Američania pri týchto rokovaniach zlyhávajú, zdôraznil.

Zala v tejto súvislosti naznačil aj možnosť donedávna nevídanej koalície medzi Izraelom a arabskými štátmi, ktorá by mala vyvážiť rastúci vplyv Iránu na Blízkom východe. Poslanec upozornil, že sa dá hovoriť o akejsi iránskej expanzii v tomto regióne, čo vidieť na vplyve Iránu na hnutia Hizballáh a Hamas, ale aj na podpore povstalcov v Jemene a pomoci pre režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada, čo prispieva k celkovej destabilizácii pomerov v regióne.

"Tlak Iránu by mohol vytvoriť priateľskejšiu atmosféru medzi Izraelom a arabskými štátmi," myslí si Zala. Poslanec ocenil nedávnu dohodu šiestich svetových veľmocí a Iránu o obmedzení iránskeho jadrového programu s cieľom zabrániť Teheránu získať jadrové zbrane, na druhej strane však podľa neho treba zabrániť šíreniu vplyvu Iránu a zablokovať iránsku expanziu, ktorá destabilizuje situáciu v susedných oblastiach.

Na otázku TASR, či v europarlamente existuje dostatok politickej vôle na podporu tejto rezolúcie, Zala priznal, že to bude komplikovaný zápas, pretože chystaná rezolúcia "viac tlačí" na Izrael a na izraelskú vládu, aby prichádzala s mierovými iniciatívami.