Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Boris Zala: Všetky politické sily v Egypte potrebujú čas dozrieť

Boris Zala, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Najhorúcejšou témou stredajších diskusií poslancov Európskeho parlamentu bola situácia v Sýrii a Egypte.

Brusel/Štrasburg 12. septembra (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu využili tradičnú účasť šéfky európskej diplomacie Catheriny Ashtonovej na plenárnom zasadnutí EP v Štrasburgu na prednesenie svojich návrhov a podnetov v súvislosti so zahraničnou politikou EÚ. Najhorúcejšou témou stredajších diskusií bola situácia v Sýrii a Egypte.

Slovenský poslanec Boris Zala (Smer-SD), ktorý sa ako jediný zo slovenských zástupcov v EP zapojil do rozpravy o situácii v Egypte, najskôr ocenil Ashtonovej príspevok do tejto debaty a poďakoval za jej iniciatívy, ktoré v mene EÚ vyvíja voči Sýrii a Egyptu.

Zala, ktorý je členom Výboru EP pre zahraničnú politiku a náhradníkom vo Výbore EP pre ľudské práva, v súvislosti s vývojom udalostí v Egypte upozornil, že revolučná situácia tam stále trvá a môže trvať dlho. V tomto smere podľa neho aj skúsenosti z európskych revolúcií ukazujú, že pozitívne výsledky revolučných zmien sa uplatňujú až po desiatkach rokov.

"Všetky politické sily v Egypte potrebujú čas dozrieť. Na jednej strane armáda a Moslimské bratstvo na druhej strane," uviedol Zala počas poslaneckej rozpravy.

Slovenský europoslanec upozornil, že v prípade hnutia Moslimské bratstvo bude transformácia možná jedine vtedy, keď si jeho lídri uvedomia, že demokracia nie je žiadny luxus, ale jediný spôsob ako prežiť.

"To je tá istá skúsenosť, ktorú museli prežiť komunistické strany v Európe po roku 1989, v revolúciách proti totalitným režimom. Tie, ktoré akceptovali demokratický režim prežili, a tie, ktoré nie, tak neprežili," poukázal Zala na možnú historickú podobnosť.

Skúsenosť Európanov s pádom totalitných režimov je podľa neho veľmi dôležitá a preto aj EÚ musí citlivo podporovať všetky demokratické kroky v transformujúcich sa štátoch.

"V Egypte to robíme a je to správna cesta," ukončil svoj prejav Zala.