Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

ZALA: Pre mierové rokovania o Sýrii je dôležitá rusko-americká dohoda

Boris Zala Foto: TASR/Martin Baumann

Poslanec v rozhovore pre TASR pripomenul, že sa objavujú mnohé špekulácie o tom, prečo ruský prezident Vladimir Putin začal sťahovať vojenskú techniku zo Sýrie.

Brusel 16. marca (TASR) - Z hľadiska úspechu ženevských mierových rokovaní o Sýrii je najdôležitejšia dohoda medzi Ruskom a Spojenými štátmi. V rámci hodnotenia situácie v Sýrii po piatich rokoch občianskej vojny to uviedol slovenský europoslanec Boris Zala (Smer-SD), ktorý je členom Výboru pre zahraničné veci Európskeho parlamentu.

Poslanec v rozhovore pre TASR pripomenul, že sa objavujú mnohé špekulácie o tom, prečo ruský prezident Vladimir Putin začal sťahovať vojenskú techniku zo Sýrie.

Na jednej strane to podľa Zalu možno vnímať ako snahu o vyvíjanie tlaku na ruského spojenca, sýrskeho prezidenta Bašára Asada, aby ten svojimi rozhodnutiami neohrozil rusko-americkú dohodu. To by totiž mohlo viesť k novým bojom a Rusko by už nedokázalo skryť, že neútočí len na ciele Islamského štátu, ale aj na pozície protiasadovských povstalcov.

Druhým rozmerom Putinovho konania je podľa Zalu finančná stránka veci, lebo ruský vojenský "výlet" do Sýrie stojí veľa peňazí. Putin ako "racionálne uvažujúci" človek týmto výrazne znížil náklady na vojenskú operáciu v Sýrii.

"To, čo je dôležité, je dohoda medzi Spojenými štátmi a Ruskom. Ich spojenci, čiže Asad na jednej strane a rebeli na strane druhej vedia, že ak existuje americko-ruská dohoda a nebudú ju plniť, tak stratia podporu. Pokladám to za správny prístup," uviedol Zala.

Zdôraznil, že ak Moskva zatlačí na Asada v záujme dodržania dohody, Američania zas "urobia poriadok" medzi vzbúrencami, aby prijali podmienky mierovej dohody.

Zala zároveň dodal, že ak sa chce EÚ zapojiť do riešenia krízových situácií, musí prijať skutočnosť, že vo vojne je potrebné "nanútiť" riešenie bojujúcim stranám, ktoré sa nevedia medzi sebou dohodnúť. Pri takejto dohode však musia platiť určité garancie a aj jasné pravidlá a sankcie pre prípad jej porušenia.

"Toto by malo platiť pre Sýriu ale aj pre Líbyu," skonštatoval europoslanec.



Zala súhlasí s názorom, že bez ústupkov na oboch stranách - u Asada aj u povstalcov - nebude možná mierová dohoda.

"Ak príde k dohode, tak k takej, v ktorej Asad môže figurovať ako ten, čo pripraví prechodné obdobie, ale nemôže zostať pri moci," zhodnotil situáciu slovenský europoslanec.

V rámci OSN podľa neho napríklad existuje silný tlak na to, aby bol Asad obvinený z vojnových zločinov a z genocídy. Sťahovaním vojenskej techniky zo Sýrie dali Rusi zrejme Asadovi najavo, že musí zvoliť ústupovú cestu zo svojich pozícií a možno mu budú vedieť zaručiť beztrestnosť, domnieva sa Zala.

Do úvahy podľa neho treba vziať aj zhoršenie rusko-tureckých vzťahov na pozadí sýrskej krízy, kde si Rusi neželajú konflikt s Tureckom. Moskva však dobre vie, že jedna z podmienok Turecka je odchod Asada z prezidentskej funkcie.

"Hlavnou motiváciou pre oboch - Američanov aj Rusov - je, že ak sa podarí mier v Sýrii, budú môcť sústrediť sily v boji proti radikálom z Islamského štátu. Tí sú hrozbou pre všetkých, aj pre Rusko a jeho územnú integritu," upozornil Zala.

V širšom kontexte boj proti Dáišu môže podľa neho viesť k patovej situácii v regióne medzi šiitským Iránom a sunnitskou Saudskou Arábiou. To zas môže využiť Izrael, ktorý sa cíti ohrozený nárastom iránskeho vplyvu v tomto regióne.