Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

ZALA: Uznesenie EP o potrebe uznania palestínskeho štátu je vyvážené

Boris Zala Foto: TASR/Martin Baumann

Európsky parlament v dnes prijatom uznesení uviedol, že v zásade podporuje uznanie palestínskej štátnosti a riešenie v podobe existencie dvoch štátov.

Brusel/Štrasburg 17. decembra (TASR) - Európsky parlament v dnes prijatom uznesení uviedol, že v zásade podporuje uznanie palestínskej štátnosti a riešenie v podobe existencie dvoch štátov. Zároveň je však zákonodarný zbor EÚ presvedčený, že tieto veci by mali ísť ruka v ruke s vývojom mierových rokovaní, ktoré by sa mali posunúť vpred.

Europoslanci v snahe o podporu diplomatického úsilia EÚ na Blízkom výhode rozhodli o prijatí iniciatívy "Poslanci za mier". Jej cieľom je posadiť za jeden stôl poslancov rozličných skupín EP s poslancami izraelského a palestínskeho parlamentu v záujme pokroku mierových rokovaní a zvýšenia diplomatického úsilia EÚ.

Europarlament zároveň pripomenul svoju rozhodnú podporu riešeniu v podobe dvoch štátov, ktorého podstatou sú hranice z roku 1967 a Jeruzalem ako hlavné mesto oboch štátov.

Výsledkom tohto riešenia by mal byť bezpečný izraelský štát a s ním susediaci nezávislý, demokratický a životaschopný palestínsky štát, ktorých občania by vedľa seba žili v mieri a bezpečí na základe práva na sebaurčenie a úplného dodržiavania medzinárodného práva.

Poslanci EP v tejto súvislosti čo najrozhodnejšie odsúdili všetky teroristické či násilné akcie na území Izraela a Palestíny.

Parlament v uznesení zdôraznil dôležitosť upevnenia autority palestínskej vlády konsenzu a vyzval všetky palestínske frakcie, vrátane Hamasu, aby skončili s vnútornými spormi.

V uznesení sa zároveň zdôrazňuje, že osídlenia budované Izraelom sú podľa medzinárodného práva nezákonné.

Europoslanci vyzvali EÚ, aby sa stala skutočným sprostredkovateľom v mierovom procese na Blízkom východe, a požiadali vysokú predstaviteľku EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federicu Mogheriniovú, aby v tejto súvislosti vykonala potrebné kroky na prijatie spoločnej pozície členských štátov EÚ.

Slovenský europoslanec Boris Zala (Smer-SD) zo skupiny sociálnych demokratov (S&D) je spoluautorom parlamentnej rezolúcie.

"Uznanie Palestíny je pozitívny krok. Rezolúcia, ktorej som spoluautor, je vyvážená. Zdôrazňuje právo Izraela na bezpečnosť, vyzýva Hamas na uznanie Izraela, odsudzuje nelegálne židovské osady a vyzýva na mierové rokovania, ktoré povedú k priateľskému spolužitiu štátov Izrael a Palestína v medzinárodne uznaných hraniciach," konštatoval Zala.