Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Žaloby na podozrivých zo silvestrovskej noci v Kolíne sú už na súde

Na snímke nemeckí policajti hliadkujú pred hlavnou stanicou v Kolíne nad Rýnom 6. januára 2016. Foto: TASR/AP

Nemecké orgány činné v trestnom konaní majú medzičasom k dispozícii 945 trestných oznámení.

Kolín nad Rýnom 27. januára (TASR) - Prvé žaloby na dôvodne podozrivých z trestnej činnosti počas silvestrovskej noci v Kolíne nad Rýnom sú už na tamojšom súde.

Ide o žaloby na mužov z Tuniska a Maroka, ktorí mali v okolí kolínskej hlavnej železničnej stanice odcudziť istému mužovi tašku s kamerou. Obaja obžalovaní sú vo vyšetrovacej väzbe, proces s nimi sa možno začne už vo februári.

Informácie priniesli denník Bild a tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na hovorkyňu miestneho súdu.

V priebehu silvestrovskej noci došlo v nemeckom Kolíne nad Rýnom, ako aj ďalších mestách spolkovej republiky k masovému páchaniu trestnej činnosti zo strany mužov hlavne severoafrického pôvodu.

Viacerí z nich sa dopustili sexuálneho obťažovania žien a krádeží, čo vyvolalo pobúrenie nielen u domáceho obyvateľstva, ale aj v radoch početných migrantov v Nemecku.

Orgány činné v trestnom konaní majú medzičasom k dispozícii 945 trestných oznámení. Takmer 560 poškodených uviedlo, že sa stali obeťami trestnej činnosti sexuálneho charakteru. Kolínska prokuratúra vyšetruje zatiaľ 35 obvinených, deväť z nich je vo vyšetrovacej väzbe.

V Düsseldorfe vypátrali 11 podozrivých zo sexuálnych útokov na ženy

Po útokoch sexuálneho charakteru na ženy v priebehu silvestrovskej noci v nemeckom Düsseldorfe vypátrali tamojší kriminalisti zatiaľ 11 podozrivých.

Podľa informácií internetového vydania denníka Bild pochádzajú podozriví sčasti zo severnej Afriky, respektíve Ázie.

Orgány činné v trestnom konaní sa zaoberajú medzičasom v Düsseldorfe 159 trestnými oznámeniami, z ktorých 105 sa týka zločinov sexuálneho charakteru.

Nemecká polícia zadržala v tejto súvislosti dvoch mužov pochádzajúcich z nemenovaných krajín Ázie.

K útokom sexuálneho charakteru na ženy, o ktorých nie je vylúčené, že boli koordinované, ale aj ku krádežiam došlo v priebehu silvestrovskej noci aj v ďalších nemeckých mestách, napríklad v Kolíne nad Rýnom alebo Hamburgu, kde tiež registrujú rádovo stovky trestných oznámení a desiatky podozrivých.