Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Zamestnanca OBSE odsúdili v samozvanej luhanskej republike

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP Photo

Ruskom podporovaní separatisti na východe Ukrajiny odsúdili zamestnanca Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na 13 rokov väzenia za vlastizradu.

Moskva 19. septembra (TASR) - Ruskom podporovaní separatisti na východe Ukrajiny odsúdili zamestnanca Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na 13 rokov väzenia za vlastizradu, informovali v pondelok ruské tlačové agentúry citované agentúrou AFP.

Najvyšší súd proruskej samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) vyniesol rozsudok nad Dmitrijom Šabanovom, ktorý v rámci misie OBSE pôsobil ako asistent predsunutej hliadkovej základne.

Šabanov bol zadržaný v apríli a obvinený z poskytovania dôverných informácií zahraničným spravodajským službám, čím sa podľa súdu LĽR dopustil vlastizrady.

Orgány LĽR tvrdia, že Šabanova v roku 2016 naverboval bývalý dôstojník ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) a agent americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) pôsobiaci na Ukrajine. Vyšetrovaním sa údajne zistilo, že Šabanov od augusta roku 2021 do apríla tohto roku zhromažďoval informácie o pohyboch vojenskej techniky, ako aj jednotiek armády LĽR a odovzdával ich agentovi CIA.

OBSE odsúdila obvinenia voči Šabanovovi i proti Michailovi Petrovovi, inému zamestnancovi OBSE zadržanému tiež v apríli. OBSE označila obvinenia vznesené voči obom svojim zamestnancom za "absolútne neprijateľné takzvané právne konanie".

Misia OBSE, ktorá pôsobila v konfliktnej zóne od roku 2014, opustila separatistami ovládané republiky, vyhlásené na časti územia Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, krátko po začiatku ruskej ofenzívy na Ukrajine vo februári tohto roku.