Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zamietnutí žiadatelia o azyl vo Švédsku nedostanú diéty a ubytovanie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Švédsko vlani prijalo 163.000 uchádzačov o azyl.

Štokholm 4. marca (TASR) - Švédska stredopravá vláda dnes oznámila, že zruší vyplácanie denných dávok utečencom, ktorým úrady zamietli žiadosť o azyl. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej ide o ďalší z pokusov Štokholmu znížiť množstvo migrantov prichádzajúcich do krajiny.

Švédsko vlani prijalo 163.000 uchádzačov o azyl. Menšinová vláda následne podnikla viacero krokov a opatrení v záujme zníženia počtu migrantov v severskej krajine, ku ktorým patrilo zavedenie hraničných kontrol či neudeľovanie povolenia na trvalý pobyt azylantom.

Uvoľniť zdroje pre nových utečencov je zámerom nového rozhodnutia, na základe ktorého prídu migranti so zamietnutou žiadosťou o azyl o právo na diéty a ubytovanie, píše sa vo vyhlásení švédskej vlády.

"Tieto miesta potrebujeme pre ďalších, ktorí hľadajú azyl, a preto musíme zaistiť, aby tí, ktorým bol zamietnutý, išli ďalej a vrátili sa domov," uviedol pre denník Dagens Nyheter minister spravodlivosti a imigrácie Morgan Johansson.

Švédsko vypláca denné dávky 71 švédskych korún (7,50 eura) dospelým a takmer 50 švédskych korún (5,30 eura) deťom. Diéty majú pokryť všetky ich výdavky okrem nákladov na ubytovanie.