Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zamietnutie brexitového plánu môže viesť k odchodu z EÚ bez dohody

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Po neprijatí dohody bude mať premiérka tri dni na to, aby ju pozmenila a znovu predložila parlamentu na hlasovanie.

Londýn 14. januára (TASR) - Šanca, že poslanci britského parlamentu zahlasujú v utorok za tzv. brexitový plán premiérky Theresy Mayovej, je nesmierne malá. Pre TASR to povedal analytik britského think-tanku Demos Alan Lockey.

"Ak sa tak však stane, je dôležité zapamätať si, že je to len malý krok na ceste k jeho ratifikovaniu," vysvetlil Lockey. Zároveň zdôraznil, že utorková udalosť je symbolickým aktom, a nie legislatívnym hlasovaním. Na to, aby dohoda bola uzákonená, je potrebné najprv pripraviť návrh zákona. "Poslanci budú o návrhu musieť hlasovať najprv v ďalších troch fázach v dolnej komore, a neskôr aj v hornej," dodal analytik.

Otázka TASR, čo sa stane, ak dohoda o brexite v parlamente neprejde, je podľa neho "otázkou za milión". "Pravda je taká, že nikto nevie," povedal analytik.

Prečítajte si aj: Schválenie dohody o brexite otvorí cestu k odchodu Británie z EÚ

Po neprijatí dohody bude mať premiérka tri dni na to, aby ju pozmenila a znovu predložila parlamentu na hlasovanie. Podľa Lockeyho je však pravdepodobné, že tak Mayová neurobí. Parlament sa preto môže pokúsiť navrhnúť vlastné riešenie.

Medzi najviac diskutované riešenia patrí dohoda v podobe Európskeho hospodárskeho priestoru, ktorú má EÚ napríklad s Nórskom, alebo druhé referendum.

Prvá možnosť je podľa analytika pre krajinu najpriaznivejšia. Británia by si zachovala svoje členstvo na jednotnom trhu a voľnosť pohybu osôb či tovaru. Vyhlásenie ďalšieho referenda by však podľa Lockeyho, naopak, nebolo dobrým ťahom. "Už prvé referendum bolo hlboko rozdeľujúce a je pravdepodobné, že to druhé by bolo ešte horšie."

Avšak za oboma z týchto návrhov by po prijatí nasledoval zdĺhavý a komplikovaný legislatívny proces. Preto je možnosť dohody vytvorenej parlamentom podľa Lockeyho nepravdepodobná. Ak teda premiérka opätovne nepredloží parlamentu návrh dohody v pozmenenej forme, Británia bude na ceste k odchodu bez konkrétnych pravidiel.

"V parlamente je väčšina proti tomu, ale ide to mimo ich kontroly. Ak nepríde k jej podpísaniu alebo k zrušeniu brexitu bez druhého hlasovania, Británia opustí EÚ 29. marca bez dohody," uzatvoril Lockey.

Britský parlament mal o 585-stranovej dohode o brexite pôvodne hlasovať 11. decembra. Premiérka Mayová však hlasovanie odložila na tretí januárový týždeň, keďže sa obávala, že dohoda nenájde dostatočnú podporu. Tým sa otvoril celý rad možností - od tzv. tvrdého brexitu cez jeho odvolanie až po druhé referendum. Mayová však posledné dve možnosti odmieta.

(Vyslaná spravodajkyňa TASR Barbora Paľovčíková)