Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Prokurátor zamietol obvinenia voči argentínskej prezidentke

Argentínska prezidentka Cristina Fernandezová, archívne foto Foto: FOTO TASR/AP

"Nebol spáchaný zločin," uviedol prokurátor Javier De Luca, ktorého preskúmaním prípadu poveril najvyšší argentínsky odvolací súd.

Buenos Aires 21. apríla (TASR) - Argentínsky federálny prokurátor zamietol v pondelok obvinenia voči prezidentke Cristine Fernándezovej, podľa ktorých sa snažila kryť údajné zapojenie iránskych predstaviteľov do bombového útoku na židovské centrum v Buenos Aires z roku 1994.

"Nebol spáchaný zločin," uviedol prokurátor Javier De Luca, ktorého preskúmaním prípadu poveril najvyšší argentínsky odvolací súd.

De Luca zdôraznil, že jeho rozhodnutie, ktoré zdôvodnil nedostatkom dôkazov, zodpovedá konečnému verdiktu.

Podľa agentúry Reuters to znamená definitívne ukončenie tejto citlivej kauzy, ktorá vyvolala napätie na argentínskej politickej scéne. Už predtým žalobu voči Fernádezovej zamietli dve súdne inštancie.



Vyšetrovanie voči prezidentke a ďalším osobnostiam z jej okolia inicioval medzičasom zosnulý prokurátor Alberto Nisman. Toho našli 18. januára zastreleného v kúpeľni jeho bytu v Buenos Aires, a to deň predtým, ako mal vypovedať v argentínskom parlamente o svojich zisteniach a obvineniach voči prezidentke.

Nisman tvrdil, že prezidentka kryla iránskych predstaviteľov zapletených do bombového útoku na židovské centrum, pri ktorom prišlo o život 85 ľudí. Fernándezová podľa neho sľúbila milosť a slobodu iránskym organizátorom útoku výmenou za veľmi potrebné dodávky ropy od Iránu.

Fernándezová všetky obvinenia vehementne popiera a tvrdí, že mali za cieľ destabilizovať jej vládu. Podobne aj Teherán odmieta akúkoľvek spojitosť s útokom z roku 1994.