Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Zaorálek: Mierová misia OSN na Ukrajine je bez súhlasu Ruska nemožná

Český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek Foto: TASR

Podľa českého ministra obrany sú všetky úvahy o vyslaní mierových jednotiek OSN na Ukrajinu nezmyselné, keďže Rusko ako stály člen Bezpečnostnej rady OSN má právo veta.

Moskva/Praha 20. februára (TASR) - Výzva ukrajinského prezidenta Petra Porošenka na vyslanie mierových síl OSN na juhovýchod Ukrajiny si protirečí s minským dohovorom. Uviedol to dnes český minister obrany Lubomír Zaorálek, ktorého citovala agentúra TASS.

Podľa neho sú všetky úvahy o vyslaní mierových jednotiek OSN na Ukrajinu nezmyselné, keďže Rusko ako stály člen Bezpečnostnej rady OSN má právo veta. Vyslať mierové sily OSN na akékoľvek miesto na svete bez súhlasu Ruska je teda nemožné, uviedol Zaorálek.

"V Minsku sa dosiahla dohoda. Teraz už nie je možné prísť s ďalšími požiadavkami. Treba sa sústrediť na implementáciu minského dohovoru. Proces monitorujú experti z OBSE. S týmto variantom súhlasili všetky strany zapojené do riešenia krízy," tvrdí Zaorálek.

"Rusko neuzná misiu OSN, na ktorej sa nebude môcť zúčastniť. V misii OBSE má možnosť takejto participácie a preto s ňou súhlasí. My by sme mali trvať na riadnom priebehu tejto pozorovateľskej misie," prízvukoval český minister zahraničných vecí.

Praha sa dožaduje posilnenia mandátu misie OBSE na Ukrajine a je pripravená predĺžiť svoju účasť v nej. "Táto možnosť je najrelevantnejšia a má väčšie šance na úspech než vyslanie síl OSN," domnieva sa Zaorálek.