Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Zaorálek rokoval v Turecku o osude dvoch zadržiavaných Čechov

Šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

Turecké úrady ich podozrievajú z napojenia na teroristické skupiny.

Ankara/Praha 14. decembra (TASR) - Český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek rokoval v utorok v Ankare o osude dvoch v Turecku väznených Čechov - Markéty Všelichovej a Miroslava Farkaša. Turecké úrady ich podozrievajú z napojenia na teroristické skupiny.

Zaorálek po rokovaní so svojím rezortným partnerom Mevlütom Čavušoglom povedal, že podozrenie z terorizmu voči obom Čechom je vážne, z rokovania má však dobrý pocit. "Turecká strana už začala podnikať ústretové kroky. Oboch uväznených českých občanov budú už čoskoro môcť navštíviť ich rodičia," uviedol Zaorálek.

"Musíme rešpektovať, že podozrenie je vážne. Snažíme sa tureckú stranu presvedčiť, že úmysly oboch Čechov boli predovšetkým humanitárne. Sme presvedčení, že sa nechceli podieľať na teroristických akciách," uviedol šéf českej diplomacie v Ankare, ktorého citoval denník Právo.

Zaorálek je presvedčený o tom, že v Turecku funguje právny štát a súdy rozhodujú spravodlivo, na základe preukázanej viny. Zdôraznil, že pri vyjednávaní s tureckým ministrom zahraničia ultimáta nepadli.

Šéf tureckej diplomacie však trval na tom, že obe osoby boli zadržané pri ilegálnom prechode hraníc do Iraku. "Máme dôkazy o ich napojení na teroristov. Obaja prejavili náklonnosť k organizáciám, ktoré môžu za útok v Istanbule, pri ktorom zahynulo 44 našich občanov a policajtov," povedal na tlačovej konferencii Čavušoglu.

Všelichová a Farkaš mali podľa neho na sebe napríklad uniformy zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK) a kurdských Oddielov ľudovej sebaobrany (YPG).

Ak by sa skutočne napojenie dvoch Čechov na teroristov preukázalo, hrozí im podľa informácií spravodajského webu Novinky.cz niekoľkoročné väzenie.

O osude oboch Čechov rokoval Zaorálek aj s tureckým premiérom Binalim Yildirimom. "Zhodli sme sa na tom, že je potrebné nájsť riešenie, ktoré by nepoškodili vzťahy medzi ČR a Tureckom. Ak sa pýtate mňa, čo je moje želanie, tak je to vyhostenie oboch občanov do ČR. Toho sme schopní docieliť, ale nebude to hneď," dodal podľa Práva Zaorálek.

Na záver návštevy Ankary sa český diplomat Zaorálek stretol s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Dvojicu českých občanov zadržali turecké bezpečnostné sily na juhu krajiny pri nezákonnom pokuse prekročiť hranice. Informovali o tom médiá oboch krajín 17. novembra.

Turecký denník Daily Sabah uviedol, že mužom je Miroslav Farkaš známy pod bojovým menom Serxwebun Botan. Údajne mal pôsobiť ako ostreľovač. Zadržanou ženou je Markéta Všelichová, známa pod bojovým menom Zelane Botan, ktorá mala mať na starosti logistiku a zdravotné služby a tiež koordináciu príchodu nových "dobrovoľníkov-teroristov" z Európy do Sýrie.