Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Zaorálek nepochybuje, že za situáciu v Donecku a Slovjansku môže Rusko

Na snímke minister zahraničných vecí ČR Lubomír Zaorálek. Foto: FOTO TASR – Štefan Puškáš

Podľa šéfa českej diplomacie má Západ najväčšiu šancu zmeniť politiku Ruska, ak mu ukáže, že je jeho ekonomickým partnerom, ktorého potrebuje na modernizáciu svojho hospodárstva.

Londýn 30. mája (TASR) - Západ nemá dosť síl na to, aby zastavil Rusmi podporovanú intervenciu na Ukrajine, uviedol dnes pre agentúru Reuters český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek.

Zmena ruského postoja je pravdepodobná len z dlhodobého hľadiska, uviedol Zaorálek v Londýne pri príležitosti stretnutia s britským ministrom zahraničných vecí Williamom Hagueom.

Podľa českého ministra za násilnými nepokojmi na Ukrajine jednoznačne stojí Moskva, ale Západ nemohol prijať nijaké bezprostredné účinné kroky, aby tomu zabránil.

"Vôbec nepochybujem o tom, že za situáciu v Donecku a Slovjansku je zodpovedné Rusko," uviedol Zaorálek pri raňajkách v hoteli v západnom Londýne. "Nemáme šancu riešiť túto situáciu silou a neexistuje možnosť vyriešiť ju v krátkom čase," uviedol ďalej Zaorálek.

Český minister zahraničných vecí však podčiarkol význam koordinovaného postoja Západu v otázke sankcií, ale k možnosti zmeny postoja ruského prezidenta Vladimira Putina sa vyjadril skepticky.

"V reálnom svete bude tento proces trvať dlhší čas - vyriešiť to v priebehu niekoľkých mesiacov je pravdepodobne nemožné," povedal Zaorálek.

"Putinovo správanie je mnohoznačné a pravdepodobne takým aj zostane. Na jednej strane sa snaží ukázať, že je pripravený rokovať a urobiť nejaké ústupky, na druhej strane však vidíme, že Rusko posiela do Donecka a Donbasu uniformovaných ozbrojencov," dodal Zaorálek.

Podľa šéfa českej diplomacie má Západ najväčšiu šancu zmeniť politiku Ruska, ak mu ukáže, že je jeho ekonomickým partnerom, ktorého potrebuje na modernizáciu svojho hospodárstva.

"Ak hovoríme o modernizácii, Rusko nemá inú možnosť, len spolupracovať s Európou," povedal Zaorálek a dodal, že pre Európu táto situácia možno predstavuje ťažkosti, ale pre Rusko by mohla znamenať zásadný problém.