Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Západ ostro kritizoval Irán za zvýšenie produkcie obohateného uránu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Medzinárodná dohoda z roku 2015 umožňuje Iránu obohacovať urán iba na štyri percentá. Teherán však dohodu začal porušovať v roku 2018 po tom, ako od nej odstúpili Spojené štáty.

Washington 29. decembra (TASR) - Spojené štáty, Francúzsko, Nemecko a Spojené kráľovstvo ostro odsúdili Irán za zvýšenie produkcie vysoko obohateného uránu. TASR správu prevzala v piatok od agentúry DPA.

O zvýšení produkcie tento týždeň informovala Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

"Irán musí plne spolupracovať s MAAE na poskytnutí záruk, že jeho jadrový program je určený výhradne na mierové účely. Zároveň musí opätovne udeliť akreditáciu inšpektorom, ktorým ju v septembri 2023 zrušil," uvádza spoločné vyhlásenie západných štátov vydané vo štvrtok ministerstvom zahraničných vecí USA.

Irán koncom novembra oznámil zvýšenie produkcie v nukleárnych zariadeniach Natanz a Fordú. Inšpektori MAAE to následne overili počas návštev 19. a 24. decembra.

Tieto závody od konca novembra vyprodukovali približne deväť kilogramov uránu obohateného na 60-percentnú čistotu. Počas predchádzajúcich mesiacov to boli zhruba tri kilogramy mesačne.

Západné krajiny tvrdia, že Teherán nemá žiadne vierohodné civilné odôvodnenie zvýšenia produkcie a že uvádzaná produkcia ešte výraznejšie zvyšuje riziká spojené s ďalším vývojom jadrového programu.

Na výrobu jadrovej bomby je potrebné obohatenie uránu na najmenej 80 percent. Iránski predstavitelia neustále tvrdia, že nemajú v úmysle vyrábať nukleárne zbrane.

Medzinárodná dohoda z roku 2015 umožňuje Iránu obohacovať urán iba na štyri percentá. Teherán však dohodu začal porušovať v roku 2018 po tom, ako od nej odstúpili Spojené štáty.