Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Západní lídri sú pripravení ostro reagovať na prípadnú eskaláciu

Ukrajinskí vojaci sedia na obrnenom vozidle počas jazdy pred mestom Artemivsk po stiahnutí z Debaľceve 18. februára 2015. Foto: TASR/AP/Vadim Ghirda

Ukrajinsko-ruská problematika, situácia v Líbyi a ďalšie bezpečnostné otázky globálneho charakteru boli dnes témami videokonferencie svetových lídrov.

Kyjev/Paríž/Berlín 3. marca (TASR) - Ukrajinsko-ruská problematika, situácia v Líbyi a ďalšie bezpečnostné otázky globálneho charakteru boli dnes témami videokonferencie svetových lídrov, na ktorej sa z iniciatívy prezidenta USA Baracka Obamu a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej zúčastnili aj predseda Európskej rady Donald Tusk, francúzsky prezident Francois Hollande, ako aj premiéri Veľkej Británie a Talianska David Cameron a Matteo Renzi.

Informovala o tom agentúra UNIAN s odvolaním sa na krátku informáciu Donalda Tuska na jednej zo sociálnych sietí.

Podľa informácií Elyzejského paláca sa západní lídri zhodli na nutnosti ostrej reakcie medzinárodného spoločenstva v prípade, že prímerie dohodnuté vo februári v Minsku bude na východe Ukrajiny vážne porušované.

Ako informovala agentúra Reuters, hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert v Berlíne povedal, že účastníci videokonferencie sa zhodli na pripravenosti uvaliť ďalšie sankcie na Rusko, ak na východe Ukrajiny dôjde k ďalšej eskalácii konfliktu.

Svetoví lídri zdôraznili, že implementácia dohody z Minska a existujúce sankcie voči Rusku sú úzko prepojené, čo znamená, že k zrušeniu sankcií môže dôjsť až po úplnom uplatnení dohody v praxi. Práca Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe a jej pozorovateľských misií má podľa nich na aplikáciu dohody zásadný význam a musí byť aj naďalej podporovaná a zintenzívnená. Zhodli sa aj na potrebe pokračovať vo finančnej podpore Ukrajiny.