Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Budúcnosť západného Balkánu je na Západe, vyhlásil Pence

Na snímke americký viceprezident Mike Pence reční počas otvorenia summitu krajín západného Balkánu združených v Jadranskej charte 2. augusta 2017 v Podgorici. Foto: TASR/AP

Pence po príchode do Podgorice vyzdvihol "poprednú úlohu" Čiernej Hory pri ochrane stability a bezpečnosti regiónu západného Balkánu.

Podgorica 2. augusta (TASR) - Americký viceprezidentom Mike Pence dnes počas návštevy Čiernej Hory obvinil Rusko, že sa usiluje o destabilizáciu západného Balkánu a oddelenie tejto oblasti od Západu, kde podľa neho leží jej budúcnosť, napísala agentúra AP.

"Ako všetci viete, Rusko pokračuje v úsilí o zmenu medzinárodných hraníc s použitím sily a tu na západnom Balkáne pracuje Rusko na destabilizácii tejto oblasti a podkopávaní demokracie, ako aj na tom, aby vás oddelilo... od zvyšku Európy," uviedol dnes Pence v Podgorici na summite krajín západného Balkánu združených v Jadranskej charte. Na stretnutí sa zúčastnili premiéri Albánska, Chorvátska, Macedónska, Bosny a Hercegoviny a ako pozorovatelia poprední politici zo Srbska, Kosova a Slovinska.

"Môžem vás ubezpečiť, že Spojené štáty americké odmietajú akékoľvek pokusy použiť v tejto oblasti silu, hrozby či zastrašovanie," povedal Pence a dodal, že je skutočne presvedčený, že budúcnosť západného Balkánu je na Západe.

Čierna Hora, ktorá v júni tohto roku napriek nesúhlasu Moskvy vstúpila do NATO, je treťou a poslednou Penceovou zastávkou na jeho ceste po Európe, zameranej na vyjadrenie podpory krajinám, ktoré sa cítia ohrozené ruským vplyvom. Predtým navštívil Estónsko a Gruzínsko.

Americký viceprezident Mike Pence dnes na návšteve Čiernej Hory povedal, že Spojené štáty "nemajú malých spojencov" a cenia si spojenectvo s týmto najnovším členom Severoatlantickej aliancie. Vyhlásil tiež, že západný Balkán patrí k Západu.

Čierna Hora, ktorá tento rok napriek hnevu Moskvy vstúpila do NATO, je treťou Penceovou zastávkou na jeho ceste po Európe, zameranej na vyjadrenie podpory krajinám, ktoré sa cítia ohrozené ruským vplyvom, píše agentúra AP.

"Skutočne veríme, že budúcnosť západného Balkánu je na Západe. A tešíme sa na potvrdenie odhodlania Spojených štátov voči budovaniu vzťahov a posilňovaniu väzieb medzi európskym spoločenstvom, západným Balkánom a Spojenými štátmi americkými," vyhlásil Pence.

Viceprezident USA dodal: "Prinášam pozdravy od prezidenta Donalda Trumpa, ktorý ma sem poslal ako viditeľný znak spojenectva, z ktorého sa teraz tešíme prostredníctvom NATO."

Pence označil členstvo Čiernej Hory v aliancii za "historický úspech" pre túto krajinu, ktorá v turbulentnom balkánskom regióne bývala tradične spojencom Ruska.

Ešte v utorok po príchode do Podgorice vyzdvihol "poprednú úlohu" Čiernej Hory pri ochrane stability a bezpečnosti regiónu západného Balkánu. Odvaha tohto štátu "vo fáze ruského tlaku bola inšpiráciou" pre svet, uviedol Pence na večeri s čiernohorským premiérom Duškom Markovičom.

Okrem Markoviča bude dnes americký hosť oficiálne rokovať aj s čiernohorským prezidentom Filipom Vujanovičom. Na programe má aj stretnutie s premiérmi tzv. Jadranskej charty, združenia, ktoré vytvorili USA v roku 2003 s Albánskom, Macedónskom a Chorvátskom na podporu ich vstupu do NATO. Čierna Hora a Bosna a Hercegovina sa k charte pripojili v roku 2008. Srbsko, Slovinsko a Kosovo majú v tomto združení štatút pozorovateľov.