Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Západoafrické krajiny boli prvýkrát týždeň bez nových prípadov eboly

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Libéria bola označená za krajinu bez eboly 3. septembra po druhý raz po júnovom opätovnom vzplanutí epidémie, zostáva však pod zvýšeným dohľadom.


Dakar 7. októbra (TASR) - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dnes oznámila, že nemá hlásené žiadne nové prípady eboly z troch západoafrických krajín, v ktorých vlani v marci prepukla jej epidémia. Prvýkrát tak uplynul celý týždeň bez akéhokoľvek nového potvrdeného prípadu eboly, informovala tlačová agentúra AP.

WHO v dnešnej správe konštatuje, že všetky osoby, ktoré boli v kontakte s chorými s ebolou v Sierre Leone, boli sledované 21 dní a neochoreli, čo naznačuje, že krajina by mohla byť čoskoro bez eboly.

V Guinei zdravotníci sledujú ešte vyše 500 ľudí a podľa WHO existuje "značné riziko", že sa tam ebola bude ďalej šíriť. Vedci tiež stratili stopu, kde sa vírus eboly v poslednom čase šíril, uviedla AP.

Sierra Leone prepustila svojich posledných známych pacientov chorých na ebolu 28. septembra a musí vyčkať 42 dní, kým bude môcť byť vyhlásená za krajinu bez eboly.

Libéria bola označená za krajinu bez eboly 3. septembra po druhý raz po júnovom opätovnom vzplanutí epidémie, zostáva však pod zvýšeným dohľadom.

V Guinei boli najnovšie prípady eboly zaznamenané 27. septembra.

Ebola v Guinei, Libérii a Sierre Leone zabila od vlani, keď sa prvýkrát objavila v lesnatom regióne Guiney, vyše 11.200 ľudí. V týždni do 4. októbra sa v nich však neobjavili žiadne nové prípady ochorenia, dodala WHO.