Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Záplavy a zosuvy pôdy na Srí Lanke si vyžiadali najmenej 200 obetí

Na leteckej snímke z 27. mája 2017 je zaplavená oblasť Kirielly na Srí Lanke. Foto: TASR/AP

Viac ako 77.000 obyvateľov muselo opustiť svoje príbytky a zničených bolo vyše 1500 domov. Úrady museli úplne alebo čiastočne evakuovať pacientov zo 16 nemocníc.

Kolombo 31. mája (TASR) - Ničivé záplavy a zosuvy pôdy na Srí Lanke si vyžiadali už najmenej 200 mŕtvych, ďalších 96 ľudí je nezvestných. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na údaje srílanských úradov.

Tamojšie centrum pre katastrofy doposiaľ oficiálne potvrdilo 202 mŕtvych. Viac ako 77.000 obyvateľov muselo opustiť svoje príbytky a zničených bolo vyše 1500 domov. Úrady museli úplne alebo čiastočne evakuovať pacientov zo 16 nemocníc.

Príslušníci srílanskej armády, námorníctva a letectva pokračujú v záchranných prácach. Na pomoc prišli aj potápači a príslušníci námorných síl z Indie. OSN v súvislosti s povodňami varovala pred rizikom šírenia chorôb medzi evakuovaným obyvateľstvom.

Zosuvy pôdy na Srí Lanke, tropickom ostrove v Indickom oceáne, sú v monzúnovom období pomerne bežným javom. Väčšina krajiny je totiž značne odlesnená kvôli pestovaniu poľnohospodárskych plodín a produkcii kaučuku.

Pri zosuvoch a záplavách na Srí Lanke v roku 2003 zahynulo vyše 300 ľudí. Vlani v máji si masívny zosuv pôdy v strednej časti krajiny vyžiadal viac ako 120 obetí.