Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Záplavy vyvolané monzúnom si v Pakistane vyžiadali už vyše 150 mŕtvych

Na snímke dobrovoľníci evakuujú ľudí zo zaplavených častí predmestia pakistanského mesta Pešávar 23. júla 2015. Armáda musela evakuovať kvôli záplavám po monzúnových lejakoch v krajine vyše 280.000 ľudí. Foto: TASR/AP

Celkovo už postihli približne jeden milión Pakistancov.

Islamabad 4. augusta (TASR) - Na vyše 150 sa už vyšplhal počet obetí záplav spôsobených monzúnovými zrážkami v Pakistane, ktoré sa začali v polovici júla. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady.

Približne 77 osôb zahynulo v provincii Chajbar Paštúnchvá, 32 v provincii Pandžáb, 22 v himalájskom regióne Kašmír, 13 v provincii Balúčistán a sedem v provincii Gilgit-Baltistán.

Záplavy celkovo postihli približne jeden milión Pakistancov. Na záchranných prácach sa zúčastňuje armáda i civilné zložky, ktoré sa snažia obyvateľov evakuovať do bezpečnejších lokalít a zabezpečiť im základné životné potreby.

Meteorológovia predpovedajú v nasledujúcich dňoch ďalšie zrážky, ktoré sa vyskytnú v rozličných častiach krajiny. Sezónne letné záplavy v dôsledku monzúnov spôsobujú v Pakistane každoročne značné materiálne i ľudské straty.

Vlani od polovice júla do konca augusta pripravil tento prírodný živel v Pakistane o život takmer 400 obyvateľov.