Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Záplavy po pretrhnutí Kachovskej priehrady si vyžiadali už desať obetí

Pohľad na zaplavené ulice v ukrajinskom meste Cherson 8. júna 2023. Foto: TASR/AP

Ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko v pondelok v ukrajinskej televízii vyhlásil, že podľa jeho informácií zahynulo na pravom brehu Dnepra - v Chersonskej oblasti - osem ľudí.

Kyjev 12. júna (TASR) - Počet obetí záplav spôsobených v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny pretrhnutím Kachovskej priehrady stúpol na desať. Podľa agentúry AFP o tom v pondelok informovali ukrajinské úrady, podľa ktorých je nezvestných 41 osôb.

Ruskom okupovaná Kachovská priehrada bola poškodená 6. júna. Následné záplavy prinútili tisíce ľudí, aby sa evakuovali, a vyvolali obavy nielen z humanitárnej, ale aj environmentálnej katastrofy.

Z poškodenia priehrady na rieke Dneper Kyjev obvinil Moskvu, zatiaľ čo Rusko zodpovednosť zvaľuje na Ukrajinu.

Ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko v pondelok v ukrajinskej televízii vyhlásil, že podľa jeho informácií zahynulo na pravom brehu Dnepra - v Chersonskej oblasti - osem ľudí. V Mykolajivskej oblasti prišli o život dve osoby. Nezvestných je 41 ľudí vrátane siedmich detí.

Minister zdôraznil, že ide o údaje len za pravý breh Dnepra, ktorý je pod ukrajinskou kontrolou. Informácie o mŕtvych na ľavom brehu - okupovanom ruskou armádou - treba ešte overiť, uviedol Klymenko.

Ministerstvo vnútra tiež oznámilo, že do mesta Cherson budú vyslané ďalšie sily humanitárnych pracovníkov z iných regiónov, ako aj špeciálna technika.

Hladina vody na zaplavených územiach klesá, takže je možné pristúpiť k odstraňovaniu následkov záplav.

Ministerstvo dodalo, že na postihnutom území sa denne odoberá takmer 150 vzoriek vody - pitnej i riečnej. Vodca zatiaľ spĺňa normy, uviedlo ministerstvo vnútra.