Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Záplavy v Nepále, Indii a Bangladéši si vyžiadali už vyše 400 životov

Na archívnej snímke rozvodnená rieka. Foto: TASR/AP

Hladiny vodných tokov dosahujú rekordnú úroveň. Viaceré z najväčších bangladéšskych riek pritom prekonali svoje maximá z roku 1988, v ktorom táto krajina zažila najničivejšiu vlnu povodní.

Naí Dillí 19. augusta (TASR) - Vyše 400 obetí na životoch si v uplynulých siedmich dňoch vyžiadali v Indii, Nepále a Bangladéši záplavy a zosuvy pôdy vyvolané monzúnovými dažďami. Ničivé povodne zároveň v tejto oblasti ovplyvnili životy viac ako 16 miliónov ľudí, z ktorých mnohým podľa Červeného kríža hrozí ochorenie, hlad či smrť.

Zaplavená je až jedna tretina územia Bangladéša a tiež Nepálu, uviedol v piatok Martin Faller, zástupca riaditeľa Medzinárodnej federácie spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRC) pre oblasť Ázie a Tichomoria. Dodal, že miliónom ľudí v oboch spomenutých krajinách a Indii hrozí nedostatok potravín a tiež rôzne choroby zapríčinené znečistením vodných tokov.

Podľa miestnych úradov, na ktoré sa odvoláva agentúra DPA, zahynulo v uplynulých siedmich dňoch len v Indii minimálne 239 osôb. Prinajmenšom 128 prišlo o život v susednom Nepále a najmenej 39 ďalších v Bangladéši.

Hladiny vodných tokov dosahujú v Bangladéši rekordnú úroveň. Viaceré z najväčších bangladéšskych riek ako napríklad Jamuna pritom prekonali svoje maximá z roku 1988, v ktorom táto krajina zažila najničivejšiu vlnu povodní.

Mnohé oblasti v Nepále sú zase po ničivých záplavách, ktoré krajinu postihli 11. a 12. augusta, celkom odrezané od sveta, pričom obyvatelia nemajú elektrinu, pitnú vodu, ani dostatok jedla.

V Indii je záplavami najviac zasiahnutá oblasť vymedzená východnými štátmi Bihár a Ásam, kde podľa úradov zahynulo prinajmenšom 168 ľudí. Meteorológovia tam predpovedajú silné dažde aj v nadchádzajúcich dňoch.