Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Zaríf: Raketový program Iránu nebude predmetom rokovaní s USA

Na archívnej snímke iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf. Foto: TASR/AP

Iránsky minister zahraničných vecí taktiež naznačil, že regionálni spojenci USA patria medzi tie krajiny, ktoré v tichosti podporujú teroristickú organizáciu Islamský štát.

Teherán 10. apríla (TASR) - Raketový program Iránu nebude predmetom rokovaní so Spojenými štátmi, vyhlásil dnes iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf.

Raketový program a "obranný potenciál Iránskej islamskej republiky nie sú predmetom obchodovania", povedal Zaríf po schôdzke s estónskou rezortnou partnerkou Marinou Kaljurandovou.

Šéf americkej diplomacie John Kerry vo štvrtok povedal, že USA a ich partneri sú "pripravení pracovať na novej dohode s cieľom nájsť pokojné riešenie tejto otázky". Irán však podľa Kerryho musí dať najprv jasne najavo všetkým zúčastneným stranám, že je pripravený skončiť s provokatívnym odpaľovaním balistických rakiet a ich testami.

Podľa agentúry AP Zaríf dnes zdôraznil, že ak Washington berie vážne obranné otázky na Blízkom východe, mal by prestať dodávať zbrane Saudskej Arábii a Izraelu.

Zaríf taktiež naznačil, že regionálni spojenci USA patria medzi tie krajiny, ktoré v tichosti podporujú teroristickú organizáciu Islamský štát. "USA by mali nazerať na regionálne otázky vážnejšie, nielen vznášať nepodložené a otrepané tvrdenia na adresu Iránu... Pán Kerry by sa mal opýtať spojencov USA, odkiaľ má Islamský štát zbrane," dodal iránsky minister zahraničných vecí.