Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Zásah na Námestí nebeského pokoja bola tragédia, tvrdí exstarosta

Telá mŕtvych Číňanov ležia medzi zdemolovanými bicyklami na pekinskom Námestí nebeského pokoja na arch.sn. z 4.júna 1989. Foto: TASR/AP

Čchen Si-tchung sa tak vyjadruje v rozhovoroch, ktoré vyjdú knižne v piatok. Prinášajú prekvapivé hodnotenie masakry z roku 1989 z úst človeka, o ktorom sa dlho tvrdilo, že vojenský zákrok podporil.

Peking 29. mája (TASR) - Bývalý starosta Pekingu Čchen Si-tchung označil vojenský zásah voči prodemokratickým demonštrantom na Námestí nebeského pokoja (Tchien-an-men) za tragédiu, ktorej sa dalo zabrániť.

Píše sa to v práve vychádzajúcej knihe, podľa ktorej vyjadril ľútosť nad ľudskými obeťami, popiera však, že by za ne niesol priamu zodpovednosť.

Čchen Si-tchung sa tak vyjadruje v rozhovoroch, ktoré vyjdú knižne v piatok. Prinášajú prekvapivé hodnotenie masakry z roku 1989 z úst človeka, o ktorom sa dlho tvrdilo, že vojenský zákrok podporil. Čchena zbavili neskôr pre korupciu funkcie šéfa organizácie Komunistickej strany Číny v Pekingu a v súčasnosti si odpykáva 16-ročný trest väzenia.




Bádateľ vo výslužbe Jao Ťien-fu, ktorý Čchena spovedal, dnes vysvetľoval, že ho prepustili z väzenia na základe milosti udelenej zo zdravotných dôvodov, keďže mu zistili rakovinu. Jao Ťien-fu viedol s Čchenom od minulého roka rad rozhovorov, v ktorých sa rozprávali aj o jeho korupčnom prípade, stále sa však vracali k udalostiam z roku 1989.

Podľa Jaa mu Čchen povedal, že k zásahu na pekinskom Námestí nebeského pokoja nemalo nikdy dôjsť. Vyjadril tiež nádej, že vláda oficiálne prehodnotí masakru, pri ktorej armáda zabila stovky, možno tisíce demonštrujúcich.

Kniha nazvaná Rozhovory s Čchen Si-tchungom vychádza vo vydavateľstva New Century Press v Hongkongu, ktoré je poloautonómnym územím Číny a teší sa väčším slobodám ako zvyšok Číny.

"Vtedajšie fakty treba seriózne prešetriť," konštatuje Čchen v knihe, ktorej výtlačok dostala v predstihu agentúra AP. Čchen podľa Jaa tvrdí, že ako starosta Pekingu mal počas protestov iba obmedzené právomoci, výkonné právomoci nad políciou, bezpečnostnými a súdnymi zložkami boli podľa neho sústredené v rukách vtedajšieho šéfa komunistickej strany v Pekingu Li Si-minga.

Liovi, ktorý v roku 2008 zomrel, a Čchenovi bola rovnakým dielom pripisovaná zodpovednosť za útok na demonštrantov v noci z 3. na 4. júna 1989 v dokumentoch, ktoré boli o masakre doteraz zverejnené v zahraničí.

Čchen v knihe popiera aj autorstvo jediného oficiálneho hodnotenia protestov a vojenského zásahu na Námestí nebeského pokoja, dokumentu, ktorý prečítal predsedníctvu čínskeho parlamentu v roku 1989. "Zostavil to ústredný výbor (komunistickej strany)...Ústredný výbor mi dal text, aby som ho prečítal. Nemohol som ho neprečítať," tvrdí v knihe Čchen Si-tchung.