Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Zásah proti demonštrantom v Kongu si vyžiadal najmenej 48 obetí

Ilustračná snímka Foto: TASR/polícia

Armáda v interných dokumentoch, ktoré boli overené predstaviteľmi bezpečnostných úradov, uviedla 48 zabitých a 75 zranených.

Kinshasa 31. augusta (TASR) - Najmenej 48 osôb prišlo o život v Konžskej demokratickej republike (KDR) počas stredajšieho zásahu armády proti demonštrantom, ktorí protestovali proti mierovej misii OSN. Bezprostredne po zásahu hlásili desať obetí. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Armáda v interných dokumentoch, do ktorých AFP vo štvrtok mohla nahliadnuť a ktoré boli overené predstaviteľmi bezpečnostných úradov, uviedla 48 zabitých a 75 zranených. Vojaci podľa dokumentu zhabali väčšie množstvo chladných zbraní a zatkli 168 osôb vrátane lídra náboženskej skupiny.

Konžská prodemokratická skupina LUCHA uviedla, že počet zabitých sa blíži k 50. Na sociálnych sieťach boli zverejnené dva videozáznamy, na ktorých vojaci hádžu mŕtve telá do nákladného priestoru vojenského vozidla. Videá však neboli overené.

Východná časť KDR je už tri desaťročia dejiskom násilných konfliktov militantov, ktoré sú pozostatkom dávnejších regionálnych vojnových konfliktov.

Mierový zbor OSN v Konžskej demokratickej republike (MONUSCO) je jeden z najväčších a finančne najnákladnejších a jeho ročný rozpočet je približne jedna miliarda dolárov. Podľa mnohých obyvateľov sa mu však nedarí napĺňať jeho hlavný cieľ – ochranu pred násilím páchaným vojenskými milíciami, ktoré východ krajiny sužuje už tri desaťročia.