Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Zástancovia tvrdej línie bránia rozhodnúť o Tibete, tvrdí dalajláma

Dalajláma Foto: TASR/AP

Zástancovia tvrdej doktríny v čínskej vláde bránia prezidentovi Si Ťin-pchingovi, aby udelil Tibetu skutočnú autonómiu.

Peking 17. decembra (TASR) - Zástancovia tvrdej doktríny v čínskej vláde bránia prezidentovi Si Ťin-pchingovi, aby udelil Tibetu skutočnú autonómiu. Pre francúzsku stanicu France 24, ktorú dnes citovala agentúra Reuters, to povedal dalajláma, exilový duchovný vodca tohto himalájskeho regiónu.

V rozhovore ďalej uviedol, že ho povzbudilo nedávne vyjadrenie čínskeho prezidenta týkajúce sa budhizmu. "Je to veľmi neobvyklé. Komunistu totiž zvyčajne považujeme za ateistu," povedal dalajláma. Na otázku, či prezidentove poznámky sú predzvesťou diskusie o autonómii Tibetu, dalajláma uviedol, že existujú "určité indície".

"Zároveň je však medzi (čínskym) establišmentom stále mnoho zástancov tvrdej ideologickej línie, on sám sa preto niekedy ocitá v ťažkej situácii," podotkol dalajláma.

Matka čínskeho prezidenta bola budhistkou, kým jeho otec mal s dalajlámom priateľský vzťah. Táto skutočnosť dáva tibetským lídrom nádej, že Si Ťin-pching, ktorý sa najvyššej štátnej funkcie ujal v roku 2012, by mohol k tejto spornej problematike zaujať zmierlivejší postoj než neho predchodcovia.

Peking obviňuje dalajlámu z podnecovania separatizmu, čo však duchovný vodca popiera. Dalajláma tvrdí, že chce dosiahnuť iba skutočnú autonómiu pre Tibet, odľahlý horský región, ktorý je pod nadvládou komunistickej Číny od roku 1950, keď ho obsadila armáda.

Tibetskí predstavitelia rokovali s Pekingom do roku 2010, oficiálny dialóg však uviazol v dôsledku zmien vo vedení krajiny a bezpečnostných zásahov v Tibete.