Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Zástava Spojeného kráľovstva sa v prípade nezávislosti Škótska zmení

Britská vlajka Foto: TASR/AP

Zástava Union Jack pochádza zo začiatku 19. storočia, keď došlo k vytvoreniu Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Írska. Sú v ňom zahrnuté prvky troch kráľovstiev - anglického, škótskeho a írskeho.

Londýn 14. septembra (TASR) - Štátna zástava Spojeného kráľovstva, známa ako Union Jack, sa po prípadnom odhlasovaní nezávislosti Škótska v blížiacom sa referende bude musieť zmeniť. Britskú vládu o tom informovali jej oficiálni poradcovia, ktorých dnes citoval denník Daily Mail.

Podľa Charlesa Ashburnera, popredného odborníka z Ústavu pre zástavy (FI), je vláda žalostne nepripravená na následky, ktoré by pre tento ikonický emblém Spojeného kráľovstva mohli vyplývať zo škótskych volieb. "Zdá sa, že nikto vo vláde nemá odvahu sa tým zaoberať," uviedol Ashburner.

Lord West, ďalší kľúčový poradca zákonodarného zboru na ulici Whitehall a podpredseda parlamentného výboru pre zástavy a heraldiku, si v prípade suverenity Škótska "nevie predstaviť, ako by sa dala zachovať zástava Spojeného kráľovstva", obsahujúca historický škótsky kríž svätého Ondreja.

Ústav pre zástavy a parlamentný výbor pre zástavy a heraldiku sú hlavné poradné orgány britskej vlády v otázkach politiky zástav, prízvukuje zmienený denník.

Union Jack pochádza zo začiatku 19. storočia, keď došlo k vytvoreniu Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Írska. Sú v ňom zahrnuté prvky troch kráľovstiev - anglického (červený kríž na bielom podklade), škótskeho (uhlopriečny biely kríž na modrom podklade) a írskeho (červený uhlopriečny kríž na bielom podklade).