Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Zastavenie stíhania Babiša v kauze Čapí hnízdo nadobudlo právoplatnosť

Český premiér Andrej Babiš, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Proti rozhodnutiu Mestského štátneho zastupiteľstva (prokuratúry) v Prahe nikto nepodal sťažnosť.

Praha 18. septembra (TASR) - Rozhodnutie o zastavení stíhania českého premiéra Andreja Babiša a jeho blízkych v kauze Čapí hnízdo nadobudlo právoplatnosť. Informovala o tom v stredu česká spravodajská televízia ČT24.

Proti rozhodnutiu Mestského štátneho zastupiteľstva (prokuratúry) v Prahe nikto nepodal sťažnosť. Začína tak plynúť trojmesačná lehota, v ktorej môžu predmetné rozhodnutie preskúmať pražská vrchná štátna zástupkyňa Lenka Bradáčová alebo najvyšší štátny zástupca ČR Pavel Zeman.

"Môžem potvrdiť, že v tejto chvíli nebol doručený žiadny opravný prostriedok," povedal v utorok popoludní hovorca pražských žalobcov Aleš Cimbala. Sťažnosť nedorazila neskôr ani poštou. To znamená, že zastavenie trestného stíhania šiestich obvinených v kauze Čapí hnízdo je právoplatné, uviedla televízia ČT24.

Uznesenie o zastavení stíhania ešte po nadobudnutí právoplatnosti posúdi vrchné štátne zastupiteľstvo v Prahe, ktoré dohliada na prácu pražského mestského zastupiteľstva.

Konečné slovo ale bude mať najvyšší žalobca Pavel Zeman. Ten jediný môže uznesenie zrušiť, pokiaľ by bolo v rozpore so zákonom. Rozhodnutie musí prijať do troch mesiacov. Čas na to tak zrejme bude mať do polovice decembra.

Vedúci Mestského štátneho zastupiteľstva (prokuratúry) v Prahe Martin Erazím 13. septembra oznámil, že v kauze podozrenia z dotačného podvodu v súvislosti s farmou Čapí hnízdo zastavil stíhanie všetkých osôb vrátane premiéra Babiša, ktorý vinu v kauze dlhodobo odmieta.

Spor sa týkal toho, či mala farma Čapí hnízdo v stredných Čechách nárok na 50-miliónovú dotáciu z prostriedkov EÚ, respektíve či bola malým alebo stredným podnikom, ktorý mohol o takúto dotáciu žiadať. Podľa šéfa pražských žalobcov Erazíma ním farma bola, justícia EÚ okrem toho takéto podniky vymedzila až dlho po čerpaní tejto dotácie.

Kauzu Čapí hnízdo skúmali české orgány od konca roku 2015. Babiša vydala Poslanecká snemovňa opakovane na trestné stíhanie. Okrem Babiša čelili stíhaniu aj jeho manželka Monika, dcéra Adriana Bobeková, švagor Martin Herodes, ako aj bývalí členovia spoločnosti Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál.