Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Zástupca OSN rokoval s jemenským prezidentom o urovnaní konfliktu

Na snímke jemenský prezident Abed Rabbu Mansúr Hádí. Foto: TASR/AP

Griffiths stretnutie s Hádím označil za plodné. Zamerali sa humanitárne dôsledky, ktoré má vojna po celom Jemene, a prepúšťanie zajatcov na všetkých stranách konfliktu.

Aden 10. júla (TASR) - Osobitný splnomocnenec OSN pre Jemen Martin Griffiths sa v utorok stretol s tamojším prezidentom Abdom Rabbuhom Mansúrom Hádím, píše agentúra DPA. V juhojemenskom meste Aden, v ktorom sa nachádza prechodné sídlo vlády, rokovali o vyhliadkach na uzatvorenie mierovej dohody s povstalcami.

Griffiths stretnutie s Hádím označil za plodné. Zamerali sa humanitárne dôsledky, ktoré má vojna po celom Jemene, a prepúšťanie zajatcov na všetkých stranách konfliktu.

Zástupca OSN sa v uplynulom týždni stretol aj s vodcom šiitských povstalcov Abdalom Málikom Húsím, ktorého muži kontrolujú hlavné mesto Saná.

Griffiths je v Jemene v rámci úsilia vyjednať dohodu medzi súperiacimi stranami v tomto trojročnom konflikte, ktorého výsledkom je viac než 10.000 mŕtvych, vyše dva milióny vysídlených osôb a v súčasnosti celosvetovo najhoršia humanitárna kríza.

Saudskou Arábiou vedená vojenská koalícia, ktorá bojuje na strane medzinárodne uznanej jemenskej vlády, nedávno oznámila pozastavenie ofenzívy zameranej na opätovné dobytie prístavného mesta Hudajda, a to s cieľom podporiť snahy OSN. Povstalcov súčasne vyzvala na "bezpodmienečné stiahnutie" z tohto strategického mesta, ktoré tiež zohráva kľúčovú úlohu pri dodávke humanitárnej pomoci do krajiny.

Občianska vojna v Jemene trvá od marca 2015.