Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zatkli osem Španielov, na Ukrajine bojovali na strane separatistov

Ilustračné foto Foto: TASR

Zadržané osoby prišli na Ukrajinu v roku 2014 a iba nedávno sa vrátili do Španielska.

Madrid 27. februára (TASR) - Španielska polícia zatkla dnes ráno osem občanov krajiny podozrivých z účasti v bojoch na východe Ukrajiny na strane proruských separatistov.

Španieli skončili v rukách polície po raziách, ktoré sa ráno konali simultánne v mestách a regiónoch Madrid, Katalánsko, Navarra, Astúria, Murcia a Extremadura. V rámci nich sa uskutočnilo aj niekoľko domových prehliadok, informovala agentúra EFE s odvolaním sa na španielske ministerstvo vnútra.

Medzi zatknutými sú traja bývalí príslušníci ozbrojených síl. Obvinení sú z prechovávania strelných zbraní a výbušnín a účasti na aktivitách v zahraničí, ktoré sú v rozpore so záujmami Španielska.

Zadržané osoby prišli na Ukrajinu v roku 2014 a iba nedávno sa vrátili do Španielska. Všetci sa pripojili k proruskej separatistickej skupine bojujúcej v Luhanskej a Doneckej oblasti. Počas svojho pobytu na Ukrajine umiestňovali na sociálne siete informácie zo svojho výcviku vrátane záberov, ktoré ich zachytávajú v polovojenských uniformách a pri narábaní s útočnými puškami a výbušnými zariadeniami, uviedol vo vyhlásení rezort vnútra v Madride.