Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zatkli afganského migranta podozrivého z plánovania útokov v Európe

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Policajti v juhotalianskom meste Bari zadržali 23-ročného Hakíma Nasírího, ktorý žil v migračnom centre neďaleko miestneho letiska a 6. mája mu udelili medzinárodnú ochranu.

Rím 10. mája (TASR) - Talianske úrady dnes oznámili, že zatkli afganského žiadateľa o azyl pre obvinenia z medzinárodného terorizmu. Ďalší dvaja členovia bunky, podozriví z plánovania útokov v Európe, sú na úteku, uviedla talianska agentúra ANSA.

Policajti v juhotalianskom meste Bari zadržali 23-ročného Hakíma Nasírího, ktorý žil v migračnom centre neďaleko miestneho letiska a 6. mája mu udelili medzinárodnú ochranu.

Miestny prokurátor Roberto Rossi uviedol, že Nasírího zatkli po tom, čo polícia našla v jeho mobilnom telefóne fotografie potenciálnych cieľov teroristických útokov v Bari, Ríme, Paríži a Londýne, ako aj islamistickú propagandu a snímku, na ktorej drží guľomet M16.

"Na základe našich zákonov toto stačí na tvrdenie, že ide o hrozbu," povedal Rossi na tlačovej konferencii vysielanej televíziou. Rossi zdôraznil, že ľudí možno zatknúť už len na základe samotného faktu, že patria do džihádistickej bunky - bez ohľadu na to, či plánujú útok alebo nie.

"Toto ... je prevencia, aby sme nezasahovali až po útoku," konštatoval prokurátor. Nasírí a ostatní "prešli od hlásania (teroristických) myšlienok k príprave činu; či už sa stal alebo nie, je z právneho hľadiska nepodstatné," dodal Rossi.

V súvislosti so skutočnosťou, že Nasírí bol utečenec, vyzvala opozičná pravicová strana Liga severu vládu, aby sprísnila migračnú politiku ešte pred očakávanou novou vlnou migrantov.

"Koľko 'ľudských bômb' vpustia do nášho domova? Vláda je spoluvinníkom. Musíme naozaj čakať na útok, kým začneme kontrolovať naše hranice, obmedzovať prijímanie migrantov, zvyšovať počet vyhostených?" napísal líder Ligy severu Matteo Salvini na Facebooku.

Rossi tiež informoval o ďalšom podozrivom správaní uvedených osôb: Nasírí a jeho spoločníci cestovali po Európe, pričom míňali veľa peňazí v hotovosti bez nejakého zrejmého zdroja príjmu. Prešetrovať ich začali vlani v decembri, keď ich videli nakrúcať video vo vnútri nákupného centra v Bari.

Zatknutý bol aj ďalší afganský utečenec, 29-ročný Gulistán Ahmadzaj, a to pre obvinenia z napomáhania ilegálnej migrácii. Je obvinený z pašovania ľudí z Afganistanu či Pakistanu do Talianska a z organizovania ich ďalších ciest do Francúzska a Británie.

Talianske úrady informovali, že Ahmadzaj sa pripravoval na útek do francúzskeho prístavného mesta Calais, kde táborili ilegálni migranti čakajúci na prepašovanie do Británie. Ďalší muž, po ktorom úrady pátrali pre tie isté trestné činy súvisiace s migráciu, bol označený za osobu na úteku.