Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Zatkli bývalého člena prezidentovej ochranky kvôli prípadu Gongadze

Na archivnej foto vtedajší prezidenti: prezident SR Rudolf Schuster (v pravo) a prezident Ukrajiny Leonid Kucma (vľavo). Foto: TASR/Milan Kapusta

Člen ochranky ukrajinského exprezidenta Leonida Kučmu mal pracovať na prezidentovom zdiskreditovaní. Prezident podľa zvukových správ, ktoré ochrankár zverejnil, plánoval zabiť novinára Gongadzeho.

Kyjev 24. októbra (TASR) - Ukrajinské úrady zatkli dnes bývalého člena prezidentskej ochranky, ktorý prispel k zverejneniu zvukových nahrávok kompromitujúcich bývalého ukrajinského prezidenta Leonida Kučmu z údajnej prípravy vraždy investigatívneho novinára Georgija Gongadzeho pred vyše desiatimi rokmi.

Ukrajinská bezpečnostná služba SBU informovala, že na kyjevskom letisku Borispoľ po prílete z New Yorku zadržala Mykolu Melnyčenka, ktorý je obvinený z vyzradenia utajovaných skutočností a zneužitia právomocí. Bezprostredne nebolo známe, prečo sa Melnyčenko vracal do vlasti.

Obvinenia vznesené voči zadržanému súvisia s vlaňajším zverejnením nahrávok, na ktorých exprezident Kučma hovorí o odstránení Gongadzeho.

Ukrajinský súd vlani zamietol obvinenie proti Kučmovi v súvislosti s vraždou Gongadzeho. Súd rozhodol, že tajné nahrávky, ktoré mali exprezidenta usvedčovať zo zločinu, nie sú prípustným dôkazom. Ako dôkaz neposlúžilo ani to, že sa bývalý vysokopostavený predstaviteľ ukrajinského ministerstva vnútra priznal k zabitiu Gongadzeho, pričom podľa vlastných slov však konal na príkaz Kučmu.

Ukrajinská generálna prokuratúra začala v marci 2011 vyšetrovanie Kučmu - prezidenta nezávislej Ukrajiny v rokoch 1994-2005 - pre podozrenie z účasti na vražde Gongadzeho, jedného z najostrejších verejných kritikov pomerov na Ukrajine za Kučmovej vlády.

Smrť populárneho 31-ročného žurnalistu, známeho z televíznych diskusných relácií, ktorého telo bez hlavy sa našlo v lese až poldruha mesiaca po jeho únose, vtedy v Kyjeve vyústila až do pouličných zrážok medzi protestujúcimi a poriadkovou políciou.