Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Trajekt riadila neskúsená tretia dôstojníčka, po trase išla prvýkrát

Lee Joon-seok, kapitán potopeného trajektu, poskytuje rozhovor novinárom po odchode zo súdu v juhokórejskom Mokpe. Foto: TASR/AP

Záchranári stále pátrajú po stovkách nezvestných osôb, o ktorých sa predpokladá, že zahynuli.

Soul 19. apríla (TASR) - Tretia dôstojníčka, ktorá kormidlovala potopený juhokórejský trajekt Sewol v čase nehody, išla po náročnej trase vedúcej popri množstve malých ostrovov a navyše známej silnými prúdmi prvýkrát. Informovala o tom dnes televízna stanica Arirang s odvolaním sa na vyšetrovateľov.

Dvadsaťšeťročnú tretiu dôstojníčku, kapitána a kormidelníka tri dni po potopení trajektu vezúceho 475 cestujúcich a členov posádky zatkli a obvinili okrem iného zo zabitia z nedbanlivosti. Približne 270 osôb je stále nezvestných. Z potápajúcej sa lode sa podarilo zachrániť len 174 pasažierov. Záchranári z vody zatiaľ vytiahli 32 tiel, pričom dnes našli prvé tri telá priamo vo vnútri vraku.

Kapitána I Čun-soka a dvoch členov posádky dnes predviedli na súd v meste Mokpo. Po skončení výsluchu kapitán novinárom povedal, že evakuáciu lode odkladal z bezpečnostných dôvodov, pretože prúdenie bolo v tom čase veľmi silné a voda studená. Cestujúcich by prúdenie podľa neho mohlo strhnúť na otvorené more, kde spočiatku neboli v dohľade žiadne záchranné člny.

Kapitán trajektu je obvinený aj z toho, že loď opustil medzi prvými, čo dokazujú i fotografie zverejnené agentúrou Jonhap. Na otázku, či nariadil evakuáciu, odpovedal "áno". Preživší však tvrdia, že tak neurobil.

I Čun-sok tiež čelí trestnému stíhaniu za zanedbanie služobných povinností a porušenie námorného práva. Podľa odborníkov sa odkladaním evakuácie stratil drahocenný čas, v ktorom mohli byť zachránené mnohé životy.

Okolnosti katastrofy stále nie sú známe. Loď sa však začala potápať krátko po prudkej zmene kurzu. Šéf vyšetrovacieho tímu dnes uviedol, že teraz je potrebné objasniť, či išlo o normálnu zmenu smeru, alebo zmena nastala v dôsledku mimoriadnych okolností.