Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Zatkli muža, ktorý plánoval ozbrojený útok na sídlo kongresu USA

Policajti hliadkujú pred Kapitolom. Foto: TASR/AP

Muž bol vzatý do väzby po tom, čo si kúpil dve poloautomatické zbrane a veľké množstvo munície.

Cleveland 15. januára (TASR) - V americkom štáte Ohio zatkli 20-ročného muža, ktorý údajne plánoval útok na sídlo Kongresu vo Washingtone. Informovali o tom v stredu americké ministerstvo spravodlivosti a Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).

Muž bol vzatý do väzby po tom, čo si kúpil dve poloautomatické zbrane a veľké množstvo munície. Obvinený bol z nelegálneho držania zbraní a pokusu o zabitie štátnych zamestnancov.

Potenciálny páchateľ si otvoril konto na Twitteri pod pseudonymom Raheel Mahrus Ubaydah, na ktorom publikoval vyhlásenia, videá a ďalší obsah naznačujúci sympatie s extrémistami z tzv. Islamskému štátu (IS). Vyjadroval tam tiež svoju podporu "násilnému džihádu" a útokom v Spojených štátoch i inde vo svete.

Informátorovi FBI sa muž zveril so svojím plánom útoku na Kapitol vo Washingtone, kde sídlia Senát a Snemovňa reprezentantov. Členov Kongresu nazýval "nepriateľmi" a v Kapitole a jeho okolí mienil umiestniť rúrkové bomby. Strelnými zbraňami chcel zabiť "zamestnancov a vládnych úradníkov".

FBI sledoval muža už od vlaňajšieho augusta. Predseda výboru pre vnútornú bezpečnosť Snemovne reprezentantov, republikán Michael McCaul, ocenil jeho zatknutie. "Títo teroristi sú posadnutí útokmi na našu krajinu," povedal McCaul.