Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zatkli podplukovníka Karla Daňhela, kľúčového svedka v kauze CASA v ČR

Karel Daňhel, ktorý nedávno naznačil, že ľudia z českej vojenskej rozviedky majú blízko k osobám, proti ktorým vypovedá, mal dokonca ochranku.

Praha 17. júla (TASR) - Česká polícia zatkla experta na vojenskú techniku, už skôr suspendovaného pilota podplukovníka Karla Daňhela, ktorý sa začiatkom júla rozhodol verejne hovoriť o čudných praktikách, ktoré sprevádzali kontroverzný nákup španielskych lietadiel CASA pre českú armádu.

Príčinou je podľa policajných zdrojov podozrenie z mravnostného deliktu.

Informoval o tom internetový server iDNES.cz s odvolaním sa na hovorcu pražskej polície Tomáša Hulana, ktorý však odmietol konkretizovať trestný čin aj možný trest, hroziaci kľúčovému svedkovi v kauze CASA.

Okolo Daňhela, ako na to upozorňovali už v uplynulých dňoch viaceré české médiá, sa toho udialo v uplynulých mesiacoch relatívne dosť. Po tom, čo koncom roka 2010 po prvý raz svedčil na polícii, kde hovoril o snahe niekdajšieho námestníka ministra obrany Martina Bartáka presadiť nákup armádou skôr nechcených lietadiel, prišiel o bezpečnostnú previerku na stupeň tajné, neskôr ho predvolali na vojenskú políciu kvôli údajnej korupcii.

Šéf Vojenského spravodajstva Ondrej Páleník mal v minulom týždni podľa iDNES.cz na pôde Poslaneckej snemovne vyhlásiť, že Daňhela platila spoločnosť Omnipol, ktorá spomínanú kontroverznú transakciu sprostredkúvala. Omnipol to ústami generálneho riaditeľa Michala Hona poprel.

Daňhel, ktorý nedávno naznačil, že ľudia z vojenskej rozviedky majú blízko k osobám, proti ktorým vypovedá, mal dokonca ochranku.