Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Talian ukradol kus ostnatého drôtu z Osvienčimu, prepustili ho

Foto: Tomáš Koníček/TASR

Muž sa krádež snažil vysvetliť tvrdením, že v tomto niekdajšom nacistickom vyhladzovacom tábore prišiel o život jeho otec.

Varšava 12. augusta (TASR) - Poľská polícia prepustila dnes bez vznesenia obvinení talianskeho občana, ktorý odcudzil kus ostnatého drôtu z bývalého koncentračného tábora Osvienčim.

Taliana (66) zatkli v noci nadnes na letisku v Krakove, keď pri kontrole jeho batožiny objavili asi 30 centimetrov dlhý kus ostnatého drôtu z pamätníka v Osvienčime.

Muž sa krádež snažil vysvetliť tvrdením, že v tomto niekdajšom nacistickom vyhladzovacom tábore prišiel o život jeho otec. Počas druhej svetovej vojny zahynulo v táborovom komplexe Auschwitz-Birkenau minimálne 1,1 milióna ľudí, prevažne židov.

K najznámejšiemu prípadu krádeže z poľského pamätníka v Osvienčime došlo v decembri 2009. Zlodeji vtedy ukradli neslávne známy nápis "Arbeit macht frei" (Práca oslobodzuje) umiestnený nad bránou bývalého tábora.

V kauze odsúdili na dva roky a osem mesiacov Švéda s väzbami na neonacistickú scénu, ktorý si trest odpykáva vo svojej vlasti. Za napomáhanie krádeži bolo odsúdených aj päť Poliakov.