Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

V Izraeli zatkli troch mužov, ktorí zneuctili pamätník holokaustu

Pamätníku holokaustu Foto: TASR/AP

Muži patriaci k ultraotrodoxnej skupine, ktorá nesúhlasí s existenciou súčasného Izraela, už v minulosti poškodili dva pamätníky padlých izraelských vojakov.

Jeruzalem 26. júna (TASR) - Izraelská polícia zadržala troch ultraortodoxných židov, ktorí sa priznali k nasprejovaniu protisionistických nápisov v jeruzalemskom pamätníku holokaustu Jad Vašem.

Muži vo veku 18, 26 a 37 rokov patria k ultraotrodoxnej skupine, ktorá nesúhlasí s existenciou súčasného Izraela, a priznali sa k tiež k podobnému zneváženiu dvoch pamätníkov padlých izraelských vojakov, oznámil dnes hovorca polície Micky Rosenfeld.

V domoch podozrivých našli protisionistický materiál a palestínsku zástavu. Pred súd ich predvedú ešte v priebehu dnešného dňa.

V areáli Jad Vašemu našli pred dvoma týždňami na desiatich miestach nápisy v hebrejčine - ako "Sionisti chceli holokaust" či "Ak by Hitler neexistoval, sionisti by si ho vymysleli". Incident vyvolal v Izraeli veľké rozhorčenie.

Riaditeľ pamätníka a múzea Jad Vašem Avner Šalev uviedol, že "toto bezohľadné vyjadrenie žeravej nenávisti voči sionistom a sionizmu ho šokovalo a omráčilo". Podľa jeho slov išlo o bezprecedentný čin, ktorý už "prekročil všetky hranice".

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil nápisy za poburujúce - s tým, že je ťažké uveriť, že "človek by mohol byť schopný napísať takéto veci".

Mnohí ultraortodoxní židia sú proti sionizmu v presvedčení, že židovský štát môže byť založený až po príchode Mesiáša. Menšie skupiny extrémistov medzi nimi súhlasia s konšpiračnou teóriou, podľa ktorej sa zakladatelia Izraela spriahli s Hitlerom, aby dosiahli svoj cieľ vytvorenia štátu pre židov, vysvetľuje agentúra AP.