Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Zahraničie

Zatknutý ruský dvojnásobný vrah poprel spojitosť s Pussy Riot

Nápis, ktorý dvojnásobný ruský vrah nechal na mieste činu. Foto: TASR/AP

Ruský federálny vyšetrovací výbor dnes identifikoval zadržaného ako 38-ročného kazanského univerzitného profesora Igora Danilevského.

Moskva 31. augusta (TASR) - Polícia v stredoruskom meste Kazaň zatkla muža, ktorý sa priznal k zavraždeniu dvoch miestnych žien.

Na mieste činu pritom zanechal veľký anglický nápis "Free Pussy Riot" (Osloboďte Pussy Riot), vyzývajúci na prepustenie väznených členiek tejto punkovej skupiny.

Zadržaný počas výsluchu poprel akúkoľvek spojitosť so široko medializovaným prípadom Pussy Riot. Priznal sa pritom, že nápisom len chcel naviesť vyšetrovateľov na nesprávnu stopu.

Ruský federálny vyšetrovací výbor dnes identifikoval zadržaného ako 38-ročného kazanského univerzitného profesora Igora Danilevského.

Telá dvoch žien vo veku 76 a 38 rokov našli koncom minulého týždňa v byte v Kazane. Podľa správ ruskej tlače boli telá obetí znetvorené početnými bodnými ranami.

Mladšia zo žien bola podľa vyšetrovateľov Danilevského priateľkou. Druhou zabitou bola jej matka, ktorú predtým presvedčil, aby si vzala pôžičku na zaplatenie jeho dlhov. Sloganom "Free Pussy Riot", napísaným na stene - pravdepodobne krvou -, chcel vyvolať dojem, že išlo o "rituálnu vraždu".

Niektorí stúpenci Pussy Riot sa obávali, že dvojnásobná vražda z Kazane je pokusom o diskreditáciu tejto kapely. Trojicu členiek skupiny odsúdili v polovici augusta za výtržníctvo motivované náboženskou nenávisťou na dva roky väzenia. Verdikt súvisí s ich predvedením protiputinovskej piesne pred oltárom v hlavnom moskovskom chráme. Rozsudok vyvolal veľké pobúrenie v zahraničí a polarizoval aj samotnú ruskú spoločnosť.