Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Pod závalom v tuneli zahynuli ďalší aktivisti hnutia Hamas

Ilustračné foto Foto: TASR/Kriminálny úrad finančnej správy SR

Hamas identifikoval obete ako mužov vo veku 35 a 23 rokov, ktorí boli príslušníkmi ozbrojeného krídla hnutia.

Gaza 3. februára (TASR) - Militantné palestínske hnutie Hamas, vládnuce v pásme Gazy, dnes informovalo o smrti dvoch svojich aktivistov, ktorých zasypalo pri hĺbení tunela do Izraela.

Hamas identifikoval obete ako mužov vo veku 35 a 23 rokov, ktorí boli príslušníkmi ozbrojeného krídla hnutia.

Ako informovala agentúra AP, ide už o druhý incident tohto druhu za uplynulý týždeň. V prvom prípade zahynulo sedem príslušníkov Hamasu, ktorých zasypalo vo vyhĺbenom tuneli v dôsledku jeho podmáčania po silných dažďoch.

V roku 2014, počas ozbrojeného konfliktu medzi Izraelom a Hamasom, izraelské jednotky v pásme Gazy zničili desiatky sofistikovaných podzemných tunelov vedúcich do Izraela a slúžiacich na podnikanie palestínskych útokov na tomto území.

Hamas medzičasom opakovane deklaroval, že svoju sieť tunelov obnoví. Dôkazom, že Hamas tento sľub zrejme začal plniť, sú svedectvá Izraelčanov žijúcich v blízkosti pásma Gazy, ktorí informovali, že pod svojimi domami zaznamenávajú zvuky svedčiace zrejme o hĺbení tunelov.

V predvlaňajšej vojne v pásme Gazy prišlo o život viac ako 2200 Palestínčanov. Medzi nimi bolo 1462 civilistov. Zahynulo aj 66 izraelských vojakov a siedmi izraelskí civilisti.