Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Rodičia liezli po múroch školy do tried, aby pomohli deťom pri teste

Televízne kamery zachytili rodičov a kamarátov študentov, ako lezú po múroch školských budov až k triedam, kde prebiehali skúšky, a odovzdávajú žiakom sfalšované hárky s testami. Foto: TASR/AP

Študenti prichytení pri podvode môžu dostať trojročný zákaz zúčastniť sa skúšok, príkaz zaplatiť pokutu alebo dokonca ich môžu poslať do väzenia.

Patna 20. marca (TASR) - Predstavitelia školstva vo východnej Indii dnes oznámili, že 600 stredoškolských študentov bolo vylúčených, keď sa zistilo, že tento týždeň podvádzali pri stresových a náročných skúškach na záver dôležitého desiateho ročníka.

Predstavitelia podľa agentúry AP uviedli, že vo východoindickom zväzovom štáte Bihár museli sprísniť stráženie stredných škôl, keď televízne zábery zachytili rodičov a kamarátov študentov, ako lezú hore po múroch školských budov až k triedam, kde prebiehali skúšky, a odovzdávajú žiakom sfalšované hárky s testami. Niektoré hárky dokonca poskladali a vložili do papierových lietadielok, ktoré "poslali vzduchom" dovnútra.

Skúšky robí v štáte Bihár na viac ako 1200 stredných školách vyše 1,4 milióna študentov desiateho ročníka. Tieto deti vo veku 15 alebo 16 rokov prežívajú obrovský stres, pretože ak chcú v štúdiu pokračovať, musia v testoch uspieť.

Učitelia a predstavitelia štátneho ministerstva školstva dohliadajúci na skúšky prichytili stovky študentov, ako pašovali v učebniciach alebo na zdrapoch papiera ťaháky.

"Je prakticky nemožné usporiadať čestné, regulárne skúšky bez spolupráce rodičov," uviedol minister školstva P.K. Šaki v štáte Bihár. Dodal, že je nemožné dať pozor na šesť miliónov rodičov a ďalších ľudí, ktorí sprevádzajú študentov ku skúškovým strediskám.

Štátne úrady rozmiestnili policajtov ku všetkým školám, kde prebiehali skúšky, "ale nemôžeme použiť silu na rozohnanie rodičov", dodal minister.

Študenti prichytení pri podvode môžu dostať trojročný zákaz zúčastniť sa skúšok, príkaz zaplatiť pokutu alebo dokonca ich môžu poslať do väzenia, uviedol predstaviteľ školskej skúškovej komisie štátu Bihár.

Podvádzanie pri skúškach je obzvlášť rozšírené práve v Biháre, ale nie je známy ani jediný prípad, že by za toto porušenie zákona niekoho poslali za mreže.