Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Zavraždeného politika Borisa Nemcova pochovali na moskovskom cintoríne

Príbužní a priatelia sa prišli rozlúčiť s Borisom Nemcovom v Moskve 3. marca 2015. Ruského opozičného politika Borisa Nemcova zastrelili 27. februára 2015 večer na Veľkom moskovskom moste neďaleko Kremľa. Foto: TASR/AP

Pred samotným pohrebom sa konala verejná posledná rozlúčka v Sacharovovom centre v Moskve, kam prišli tisíce ľudí s kvetmi a sviečkami.

Moskva 3. marca (TASR) - Zavraždeného ruského opozičného politika Borisa Nemcova pochovali dnes na Trojekurovskom cintoríne v Moskve.

Pred samotným pohrebom sa konala verejná posledná rozlúčka v Sacharovovom centre v Moskve, kam prišli tisíce ľudí s kvetmi a sviečkami. Pred budovou čakal zástup v dĺžke asi jedného kilometra a mnohí čakajúci sa ani nedostali na rad.



Po zhruba štyroch hodinách rakvu s telesnými pozostatkami previezli na Trojekurovský cintorín na západnom okraji Moskvy, kde Nemcova pochovali.

Podľa odhadov agentúry Interfax sa na samotnom pohrebe zúčastnilo asi 600 ľudí. Na hrobe zostali desiatky vencov, viaceré mali stuhy vo farbe ruskej zástavy.



Na tom istom moskovskom cintoríne pochovali v roku 2006 aj zavraždenú ruskú novinárku Annu Politkovskú.

Nemcova zastrelili neznámi páchatelia alebo páchateľ v piatok večer na Veľkom moskovskom moste neďaleko Kremľa. Na vyšetrovanie vraždy dohliada osobne ruský prezident Vladimir Putin, zatiaľ však neboli zatknutí žiadni podozriví.



Nemcov zastával post vicepremiéra v druhej polovici 90. rokov za vlády vtedajšieho ruského prezidenta Borisa Jeľcina. Istý čas sa o ňom dokonca hovorilo ako o možnom Jeľcinovom nástupcovi. Neskôr sa stal ostrým kritikom Putinovho režimu.