Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Zavreli sa prvé volebné miestnosti, a to v Kentucky a Indiane

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Demokratický prezidentský kandidát Joe Biden ešte pred uzavretím prvých hlasovacích miestností odmietol predpovedať, kto sa stane ich víťazom.

Washington 4. novembra (TASR) - V Spojených štátoch sa v utorok o 18.00 h miestneho času (00.00 h SEČ) zatvorili prvé volebné miestnosti, a to v štátoch Kentucky a Indiana. Informovala o tom agentúra APA s tým, že oba štáty sú istými baštami republikánov.

Volebné prognózy budú známe v stredu o 01.00 h SEČ, po tom, ako sa uzavrú aj posledné volebné miestnosti v týchto štátoch. V rovnakom čase sa skončia voľby aj v štátoch Južná Karolína, Vermont, Virgínia a Georgia.

Demokratický prezidentský kandidát Joe Biden ešte pred uzavretím prvých hlasovacích miestností odmietol predpovedať, kto sa stane ich víťazom, avšak na základe vysokej účasti niektorých skupín voličov vyjadril nádej v pozitívny volebný výsledok.

Republikánsky kandidát, prezident Donald Trump, na základe doterajšieho priebehu hlasovania napísal na Twitteri, že to pre neho "vyzerá naozaj dobre po celej krajine". Poďakoval pritom všetkým svojim priaznivcom.



Američania v utorok rozhodujú o tom, či úradujúci prezident Donald Trump zostane v Bielom dome ďalšie štyri roky. Jeho vyzývateľom je Biden, ktorý bol viceprezidentom za vlády prezidenta Baracka Obamu (2009-2017).

Ak viacero kľúčových štátov zverejní výsledky dostatočne rýchlo, jeden z kandidátov môže získať potrebnú väčšinu hlasov (270) z celkového počtu voliteľov (538) aj bez toho, aby bolo známe, kto vyhral v iných štátoch.