Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Záznamník komunikácie Boeingu 737, ktorý núdzovo pristál, bol vymazaný

Na snímke otvorená diera v mieste, kde boli obložené dvere v oblasti zástrčky trupu lietadla Alaska Airlines Flight 1282 v nedeľu 7. januára 2024 v Portlande. Foto: TASR/AP

Šéfka amerického Národného úradu pre bezpečnosť v doprave (NTSB) Jennifer Homendyová uviedla, že údaje záznamníka boli vymazané, pretože ich nikto včas neprevzal.

Washington 8. januára (TASR) - Údaje záznamníka komunikácie v kabíne (CVR) lietadla Boeing 737 MAX 9 spoločnosti Alaska Airlines, ktoré v noci na sobotu muselo pre technickú poruchu núdzovo pristáť, boli vymazané. TASR správu prevzala z agentúra DPA a Reuters.

Šéfka amerického Národného úradu pre bezpečnosť v doprave (NTSB) Jennifer Homendyová uviedla, že údaje záznamníka boli vymazané, pretože ich nikto včas neprevzal. Záznamník má obmedzenú kapacitu a po uplynutí dvoch hodín sa nahrávanie začne odznova. Predošlé záznamy sa tým vymažú, píše Reuters.

"CVR bol úplne prepísaný. Nebolo na ňom nič," uviedla Homendyová. Záznam podľa jej slov mohol pomôcť určiť okolnosti odtrhnutia dverí.

Homendyová uviedla, že časť dverí lietadla sa našli v záhrade domu v meste Portland. Lietadlo ešte pred týmto letom bolo vyradené z diaľkových letov nad morom.

Lietadlo smerovalo z Portlandu do Los Angeles a v noci na sobotu tesne po vzlietnutí stratilo bočný panel uzatvárajúci nevyužívaný núdzový východ. V kabíne klesol tlak a aktivovali sa kyslíkové masky. Pilotom sa podarilo pristáť na letisku v Portlande a niekoľko cestujúcich utrpelo ľahké zranenia. Federálny úrad pre kontrolu leteckej dopravy (FAA) a NTSB už začali vyšetrovať príčinu incidentu. Letecké spoločnosti na celom svete medzičasom prevádzku týchto strojov dočasne pozastavili. FAA uviedol, že sa to vzťahuje na 171 lietadiel.