Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zbor voliteľov potvrdil Donalda Trumpa ako prezidenta

Donald Trump. Foto: TASR/AP
Donald Trump. Foto: TASR/AP

Za republikánskeho kandidáta Trumpa hlasovalo vyše 300 z 538 členov Zboru voliteľov; jeho demokratická protikandidátka za ním zaostala o vyše 70 hlasov.

Washington 19. decembra (TASR) – Zbor voliteľov v pondelok definitívne potvrdil Donalda Trumpa ako budúceho prezidenta Spojených štátov. Trump získal viac ako potrebných 270 voliteľov, takže sa v januári stane v poradí 45. americkým prezidentom.

Za republikánskeho kandidáta Trumpa hlasovalo vyše 300 z 538 členov Zboru voliteľov; jeho demokratická protikandidátka za ním zaostala o vyše 70 hlasov.

Podľa televízie CNN bol pomer medzi oboma kandidátmi 304:227. Podľa denníka Washington Post Trump zvíťazil nad Clintonovou v pomere hlasov 306 ku 232.

Výsledky hlasovania v Zbore voliteľov budú oficiálne potvrdené 6. januára na spoločnom zasadnutí oboch komôr amerického Kongresu. Nový prezident bude potom slávnostne inaugurovaný 20. januára.

Donald Trump označil svoje víťazstvo pri hlasovaní v Zbore voliteľov za historické a drvivé. V dlhodobejšom porovnaní však rozdiel, ktorým zvíťazil, nie je až taký veľký. V rebríčku 58 amerických volieb sa v tomto smere Trump pohybuje až okolo 46. miesta.

Volitelia a voliteľky z jednotlivých 50 štátov a hlavného mesta Washington, medzi ktorými bol aj exprezident Bill Clinton, postupne hlasovali celý pondelok. Stanovenú hranicu pomohli Trumpovi napokon prekonať volitelia zo štátu Texas. Svoje hlasy mu odovzdalo 36 z 38 texaských voliteľov, zvyšní dvaja tak - napriek výsledkom volieb v Texase - odmietli urobiť.

Celkovo sa v celých USA našlo len sedem "neverných" voliteľov, ktorí napokon hlasovali za iných kandidátov, než tak mali urobiť na základe volebných výsledkov. Ide o prvé americké prezidentské voľby od roku 1872 s viac ako jedným "neverným" voliteľom.

Voľby prezidenta sa konali pred vyše mesiacom, 8. novembra. Hoci väčšina voličov hlasovala za Clintonovú, celkovým víťazom volieb sa stal Trump. Hlasy voličov sa totiž podľa amerického volebného systému v každom štáte pretavujú do hlasov voliteľov, a tých získal viac Trump.

Mnohí Američania, ktorí nemajú radi Donalda Trumpa, až do poslednej chvíle dúfali, že zaň napokon nebude hlasovať dostatočný počet voliteľov, čo by teoreticky mohlo zvrátiť výsledok hlasovania voličov. Členovia Zboru voliteľov boli preto "zavalení" množstvom emailov, listov a telefonátov, ktoré ich vyzývali, aby v pondelok nehlasovali za Trumpa. Politológovia však takúto možnosť vopred označovali za nepravdepodobnú.

Americký podnikateľ, realitný investor a televízna osobnosť Donald Trump kandidoval na post prezidenta Spojených štátov vo voľbách 2016 za Republikánsku stranu. Predseda a generálny riaditeľ spoločnosti Trump Organization je tiež zakladateľom firmy Trump Entertainment Resorts, podnikajúcej v oblasti kasín a siete hotelov po celom svete.

Republikán, ktorý kandidoval pod heslom "Urobme Ameriku opäť veľkou" je politickým nováčikom, ktorý nikdy nezastával nijakú politickú funkciu. Napriek početným slovným útokom, urážkam a chybám v úsudku počas kampane skončil s veľkým náskokom na čele pôvodne 17-člennej skupiny uchádzačov o republikánsku prezidentskú nomináciu.

Donald Trump sa narodil 14. júna 1946 v newyorskej štvrti Queens ako štvrté z piatich detí. Ako 13-ročný ho poslali do vojenskej školy, ktorá mala usmerniť jeho neutíchajúcu energiu.

Popri získavaní akademického vzdelania zbieral i úspechy v športe: hral v univerzitnom futbalovom aj basketbalovom tíme. Neskôr študoval na Fordhamskej univerzite, odtiaľ prešiel na Whartonovu školu pri Pensylvánskej univerzite, kde študoval ekonómiu. Po promócii v roku 1968 nastúpil do otcovej firmy obchodujúcej s nehnuteľnosťami. V roku 1974 sa stal jej riaditeľom a pomenoval ju Trump Organization.

Následne investoval do hotelov, kasín a luxusných bytov. Jeho majetok dosiahol miliardovú hodnotu vďaka rozličným podnikateľským aktivitám, ktoré zahŕňali napríklad súťaže krásy (Miss Universe), úspešnú televíznu realitnú šou Apprentice či autorstvo viacerých predávaných kníh, v ktorých radí, ako dosiahnuť úspech v živote a podnikaní.

Má tiež vlastnú značku luxusného nábytku i oblečenia. Jeho podnikateľské projekty však neboli vždy bezproblémové - má za sebou štyri bankroty, ale vždy sa mu podarilo podnikanie reštrukturalizovať.

V rokoch 1977-91 bol Donald Trump ženatý s českou emigrantkou Ivanou Zelníčkovou, s ktorou má synov Donalda (1977) a Erica (1984) a dcéru Ivanku (1981). Jeho druhou manželkou bola v rokoch 1993–99 Marla Maplesová - z tohto manželstva sa narodila dcéra Tiffany (1993). Od roku 2005 je Trump ženatý s Melaniou Knaussovou, s ktorou má syna Barrona (2006).

Kontroverzný Newyorčan Donald Trump má od roku 2007 svoju hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy, ktorú mu v októbri 2016 poškodil kladivom a krompáčom vandal. Trump bol dvakrát za spomínanú šou Apprentice nominovaný na cenu Emmy (2004, 2005).
Donald Trump.
Foto: TASR/AP

O možnej kandidatúre na šéfa Bieleho domu hovoril viac ako desať rokov. Svoju kandidatúru na post prezidenta USA za Republikánsku stranu oznámil v júni 2015. V priebehu roka postupne získaval popularitu v prieskumoch, keď otvoril témy ako múr na hraniciach s Mexikom, ilegálna imigrácia všeobecne alebo dočasný zákaz imigrácie moslimov do USA. Okrem toho sľúbil znížiť dane a zreformovať zdravotníctvo a školstvo.