Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zbrane pochádzajúce od slovinskej armády sa dostali do rúk IS

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Informovali o tom slovinský denník Delo a internetový server BalkanInsight.com s odvolaním sa na správu britskej organizácie Conflict Armament Research.

Ľubľana 29. novembra (TASR) - Munícia vyradená slovinskou armádou, ktorá pochádza ešte z čias bývalej Juhoslávie, sa dostala do rúk džihádistov z Islamského štátu (IS). Informovali o tom slovinský denník Delo a internetový server BalkanInsight.com s odvolaním sa na správu britskej organizácie Conflict Armament Research (CAR), ktorá sa venuje pátraniu po pôvode zbraní v regiónoch sužovaných konfliktami.

Nájdené veci, konkrétne dve rakety, ktoré objavili v Líbyi a Sýrii, ako aj prázdna debnička slúžiaca pôvodne na prepravu mínometných granátov, ktorá sa našla v Iraku, by mali pochádzať z munície, ktorú Slovinsko darovalo Afganistanu, respektíve prepravilo na Slovensko na likvidáciu, píše tlačová agentúra APA.

Ako však pripomenul server BalkanInsight.com, Slovinsko nedodalo muníciu do vojnou zmietaných regiónov priamo, ale cez ďalšie krajiny. Vzhľadom na fakt, že ide o produkty z čias bývalej Juhoslávie, munícia s identickými sériovými číslami môže pochádzať aj z niektorej z iných niekdajších juhoslovanských republík. Slovinsko je však zatiaľ jedinou z nich, ktorá potvrdila, že zbrane s identickými sériovými číslami mala vo svojej výzbroji, aj keď zostáva záhadou, ako sa tieto zbrane dostali na Blízky východ.

Raketa typu M79, ktorá sa našla v Líbyi, má napríklad rovnaké sériové číslo ako stovka podobných, ktoré v roku 2005 prepravili do už nejestvujúceho štátneho podniku na Slovensku kvôli likvidácii. Slovenská firma podľa slovinských úradov likvidáciu potvrdila s detailnou dokumentáciou. Slovenská strana v reakcii uviedla, že záležitosť preskúma, dodala rakúska tlačová agentúra.

Prázdna debnička určená pre mínometné granáty, ktorá sa našla v Iraku, má údajne spojitosť s darom afganskej armáde v rámci NATO z roku 2008. Rezort obrany v Ľubľane potvrdil, že identické mínometné granáty zaslal vtedy do stredoázijskej republiky. Aj keď sa cesta týchto zásielok dala monitorovať, po ich distribúcii už ani Slovinsko, ani iné krajiny nemali možnosť kontroly ich využitia, zdôraznilo slovinské ministerstvo obrany.