Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Zdravotný stav Iránky, ktorá je po údajnom útoku v kóme, sa zhoršil

Na videosnímke, ktorú zverejnila iránska štátna televízia ženy vyťahujú 16-ročnú Armitu Garawandovú z vagóna v teheránskom metre v nedeľu 1. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Ľudskoprávna organizácia Hengaw tvrdí, že školáčku v metre napadli policajtky pre údajné porušenie pravidiel obliekania žien platných v islamskej republike.

Teherán 11. októbra (TASR) - Zdravotný stav 16-ročnej Iránky, ktorá upadla do kómy po údajnom útoku bezpečnostných zložiek v teheránskom metre, sa zhoršil. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na miestne médiá.



"Napriek pokračujúcemu úsiliu zdravotníckeho personálu v nemocnici Fajr sa relatívne stabilné životné funkcie Armity Garawandovej v priebehu posledných dní zmenili a zhoršili," uviedla tlačová agentúra Borna, ktorá je pridružená k iránskmu ministerstvu športu.

Ľudskoprávna organizácia Hengaw so sídlom v Nórsku tvrdí, že školáčku v metre napadli policajtky pre údajné porušenie prísnych pravidiel obliekania žien platných v islamskej republike.

Iránske orgány tvrdia, že tínedžerka "omdlela" v dôsledku nízkeho krvného tlaku, a popreli akúkoľvek účasť bezpečnostných zložiek na incidente.

Garawandová žije v Teheráne, ale pochádza z mesta Kermanšah v Kurdmi obývanom západnom Iráne, ležiacom zhruba 500 kilometrov od iránskej metropoly.

Západné krajiny a ľudskoprávne organizácie vyjadrili znepokojenie nad prípadom po rozšírení údajného videa z incidentu v teheránskom metre na sociálnych sieťach.

Iránom vlani otriasli masové demonštrácie sprevádzané nepokojmi po septembrovej smrti 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej. Zomrela vo väzení po zadržaní teheránskou mravnostnou políciou, pretože údajne porušila pravidlá obliekania pre ženy. Neskoršie zásahy bezpečnostných zložiek proti účastníkom protestov si vyžiadali stovky mŕtvych a tisíce zatknutých.