Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Zdravotný stav Karla Gotta sa postupne zlepšuje

Karel Gott, archívne foto. Foto: TASR/Bohdan Kopčák

V nemocnici by už nemusel zostať dlho - zrejme najmenej do nedele, ak bude pooperačný vývoj aj naďalej bez komplikácií.

Praha 29. októbra (TASR) - Za vážne problémy mnohonásobného Zlatého slávika Karla Gotta so srdcom, ktoré si v utorok vyžiadali kardiochirurgický zákrok miniinvazívnou metódou, môže zrejme nepriamo jeho pracovné nasadenie a bezprostredne prechodená ťažká viróza.

Informovalo o tom dnes internetové vydanie denníka Blesk s odvolaním sa na výsledky krvných testov, ktoré vraj potvrdili, že spevák prekonal v uplynulých týždňoch ťažkú virózu.

Gott sa podľa Blesku objavil na charitatívnom koncerte na podporu výcviku psov, na ktorom bol evidentne prechladnutý, keďže neustále kýchal a smrkal. Práve táto nevyliečená viróza môže zrejme najskôr za to, že oslabnuté srdce "Božského Káju" nevydržalo pracovný nápor a skolabovalo.

Predtým sa v médiách objavili aj špekulácie, že príčinou mohlo byť dočasné vysadenie predpísaných liekov.

Za život vďačí Karel Gott údajne manželke Ivane, ktorá ho našla doma v kresle sužovaného kašľom a dusiaceho sa, pričom sa duchaprítomne urýchlene postarala o jeho prevoz do pražského Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM). Tam spevák našiel krátko po hospitalizácii špičkovú starostlivosť zo strany kardiochirurga Jana Pirka a jeho tímu.

Momentálne sa Karel Gott nachádza na tamojšej jednotke intenzívnej starostlivosti v stabilizovanom, neustále sa zlepšujúcom stave.

Umelec však podľa informácií internetového servera Expres.cz musí byť neustále pod dohľadom lekárov a dodržiavať všetky nariadenia. V opačnom prípade by sa ocitol v ohrození života.

Aj keď je uplatnená metóda, ktorú zvolil tím IKEM-u, v danom prípade vcelku bezpečná, aj ona skrýva isté riziká, ktoré môže minimalizovať disciplinovanosť pacienta. Gott tak bude musieť skutočne rešpektovať pokyny špecialistov.

V nemocnici by už nemusel zostať dlho - zrejme najmenej do nedele, ak bude pooperačný vývoj aj naďalej bez komplikácií. Aj doma však bude potrebná takisto maximálna disciplína v oblasti, ktorá pre Zlatý hlas z Prahy asi nie je takou samozrejmosťou, akou je už po desaťročia jeho profesionalita na koncertnej scéne či v nahrávacích štúdiách.

Karel Gott je v IKEM-e na žiadosť manželky Ivany v špeciálnej miestnosti, izolovaný od ostatných pacientov. O zdravie prominentného pacienta, pri ktorom je neustále manželka Ivana, sa stará iba vybraný personál. Sklené tabule v stene i na dverách sú zatienené, aby na Karla Gotta nevidel nikto z chodbičiek, a to ani nikto z ďalších pracovníkov inštitútu, ktorí nepatria do vybraného tímu, ani spomedzi návštevníkov iných pacientov. Vchod do miestnosti stráži člen nemocničnej ochranky.